Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Κ. Δασκαλάκης στο CRETA: Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα
Ο κρητικής καταγωγής Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκης, αναλαμβάνει επικεφαλής της 11μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατόπιν πρότασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Δασκαλάκης λίγες ώρες μετά τη σύσταση της Επιτροπής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και την Μίρκα Οικονομοπούλου για την Επιτροπή και το ρόλο που θα έχει. “Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει τεράστια βήματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και οι εξελίξεις που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στην καθημερινότητά μας. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ως προς την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο κράτος, στην οικονομία, στην έρευνα και την καινοτομία. Μπορεί για παράδειγμα να βοηθήσει στη βελτίωση των παροχών υγείας ή στην προστασία από την κλιματική αλλαγή. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές από τις εφαρμογές που όλοι μας χρησιμοποιούμε στη διάδρασή μας μέσω του Internet. Στο Διαδίκτυο όλοι αφήνουμε ψηφιακό αποτύπωμα κι αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την προσωποποίηση της εμπειρίας μας, καθώς αλληλεπιδρούμε με τις πλατφόρμες του Internet. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνται τόσο από εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε επίπεδο κρατών, όπως για παράδειγμα στο σύστημα δικαιοσύνης με άλλοτε καλά κι άλλοτε κακά αποτελέσματα.”
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Δασκαλάκης, η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι άμισθα, περιορίζεται μόνο στο συμβουλευτικό της ρόλο και δεν παίρνει εκτελεστικές αποφάσεις. “Στόχος είναι να συμβουλεύσουμε για τις ευκαιρίες ή τους κίνδυνους και πως θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, ώστε να προφυλαχτούμε από τους πιθανούς κινδύνους. Θέλουμε η χώρα μας να ενσωματώσει την τεχνολογία στους τομείς που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας κι έτσι να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι γύρω από αυτόν τον τομέα.”
Ο Καθηγητής ωστόσο τόνισε πως “η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που αυτόματα λύνει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Δε θα λύσει για παράδειγμα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί όμως να μας βοηθήσει να προφυλαχτούμε από τις συνέπειες αυτής. Η Επιτροπή αυτό που ελπίζει να κάνει είναι να είμαστε στη σωστή τροχιά.”
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για τη συγκρότηση της Επιτροπής: «Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο».
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα.
Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το καλοκαίρι του ίδιου έτους μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.
Η εργασία του το 2006 με τους καθηγητές Πωλ Γκόλντμπεργκ και Χρίστο Παπαδημητρίου, με θέμα «Η Υπολογιστική Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας», απάντησε σε ένα επιστημονικό ερώτημα άλυτο για πάνω από 50 χρόνια, από την δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών.
https://creta24.gr/o-epikefalis-tis-epitropis-gia-tin-techniti-noimosyni-k-daskalakis-sto-creta-oi-efkairies-gia-tin-ellada/