Xania

Οι αντίθετες εικόνες της Κρήτης στην επάρκεια νερού: Στο 12% το φράγμα Αποσελέμη – Στο 94,5% το Φράγμα Ποταμών

Της Φαίης Σφακιωτάκη

Δύο αντίθετες καταστάσεις επικρατούν φέτος στην ανατολική και τη δυτική Κρήτη, ως προς την επάρκεια νερού. Η Δυτική Κρήτη διανύει μια μέτρια χρονιά, ενώ στην ανατολική Κρήτη το φράγμα του Αποσελέμη διανύει μέχρι στιγμής το χειρότερο χειμώνα από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της σήραγγας το 2019.

Δυτική Κρήτη

Το Φράγμα Ποταμών έχει πληρότητα 94,5%. Από τη χωρητικότητα η οποία φτάνει τα 22,3 εκ., τούτη τη στιγμή έχουμε 21,2 εκ. κυβικά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η εικόνα εκεί είναι πολύ ικανοποιητική. Εν αναμονή κι άλλων βροχών, θεωρούμε ότι θα έχουμε υπερχείλιση του φράγματος” ανέφερε στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη της Τηλεόρασης CRETA, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Άρης Παπαδογιάννης. “Το φράγμα των Ποταμών θέλει ακόμη 1,5 μέτρο για να υπερχειλίσει” πρόσθεσε στο Δελτίο Εδήσεων της Τηλεόρασης CRETA ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Στη λίμνη Κουρνά έχει ανέβει η στάθμη του νερού. “Από τα 2,8 μέτρα, έχουμε φτάσει στα 3,9” ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης, με τον κ. Μαμαγκάκη να συμπληρώνει πως χρειάζεται ακόμη ένα μέτρο να ανέβει η στάθμη για το μήνα Ιανουάριο, “για να πούμε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο”.

Φράγμα Αποσελέμη

Στον αντίποδα, στο φράγμα του Αποσελέμη που υδρεύει τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου κι Αγίου Νικολάου, η πληρότητα είναι 12%, δηλαδή ο ταμιευτήρας έχει 2.900.000 κυβικά νερού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, ο ταμιευτήρας πάντα πρέπει να διαθέτει 2 εκ. κυβικά. “Κι αυτά τα 2 εκ. να τα δουλεύουμε σταδιακά, κάθε εβδομάδα, μια μέρα, για να συντηρείται η εγκατάσταση. Επομένως, 900.000 κυβικά έχουμε αυτήν τη στιγμή.” Η μέγιστη πληρότητα του ταμιευτήρα είναι 25.300.000 κυβικά νερού.

Η σήραγγα που μεταφέρει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στο φράγμα, συμβάλλει στην πλήρωση του ταμιευτήρα κατά 60%. Ωστόσο, η ποσότητα που μέχρι στιγμής έχει κατεβάσει, είναι πολύ μικρή.

“Έχουμε κατεβάσει 35.000 κυβικά νερού. Εδώ να αναφέρω ότι η εγκατάσταση επεξεργασίας νερού αυτήν τη στιγμή δουλεύει στα 17.000 κυβικά ημερησίως, για τις τρεις ΔΕΥΑ. Επομένως, ουσιαστικά κατέβασε νερό για δύο μέρες. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι αρκετό. Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Περιμένουμε όμως. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Παράλληλα να αναφέρω ότι στο Οροπέδιο Λασιθίου η λιμνοδεξαμενή του Χαυγά που μέχρι πρότινος ήταν άδεια, χωρητικότητας 800.000 κυβικών, τώρα έχει 200.000 κυβικά. Είναι σημαντικό να γεμίσει, γιατί από τη λιμνοδεξαμενή αυτή θα μπορέσουν οι αγρότες της περιοχής να ποτίσουν το καλοκαίρι” σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

“Η πληροφορία που έχουμε εμείς σχετικά με τον καιρό, από τους συνεργαζόμενους φορείς μας, είναι ότι περιμένουμε αρκετές βροχές, αλλά αυτό που θα παίξει πολύ μεγάλη σημασία είναι το χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά το φράγμα του Αποσελέμη” τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης.

Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε η ισχύς έκτακτων μέτρων προς τους τρεις Δήμους που υδροδοτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι με τη μείωση της παρεχόμενης ποσότητας προς τις ΔΕΥΑ, το φράγμα θα έχει πάντα την ποσότητα ασφαλείας που απαιτείται για τη συντήρηση της εγκατάστασης. Τα μέτρα αυτά φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ έως και τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα επανακαθοριστεί η διαχείριση του αποθέματος.

“Ήταν χρονιές που έχουν πάρει και οι τρεις ΔΕΥΑ 15 εκ. κυβικά. Πέρυσι πήραν 10 εκ. Φέτος, έτσι όπως πάμε, φαίνεται ότι θα πάρουν γύρω στα 2 εκ. Εάν δηλαδή παραμείνουν ως έχουν, τα αποθέματα, και οι τρεις ΔΕΥΑ θα πάρουν για όλο το 2024 αυτήν την ποσότητα. Το χειρότερο σενάριο αν είναι λίγο το νερό, είναι να αναγκαστούμε να κλείσουμε την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και να δουλεύει περιστασιακά, μια φορά την εβδομάδα, μόνο και μόνο για να συντηρείται. Αυτό έχει ξανασυμβεί, αλλά πριν τη λειτουργία της σήραγγας του Αποσελέμη” εξήγησε ο κ. Μαμαγκάκης.

πηγή: creta24

oi-antithetes-eikones-tis-kritis-stin-eparkeia-nerou-sto-12-to-fragma-aposelemi-sto-945-to-fragma-potamon/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button