Ομιλία Αλ. Μαρκογιαννάκη στη Βουλή για την αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης
Η μεταρρύθμιση της λειτουργίας των δικαστηρίων με στόχο την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή Δικαιοσύνης είναι όρος απαραίτητος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια τη Δημοκρατία υποστήριξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων της χώρας.
«Η βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητη για να κερδηθεί όχι μόνο η ευνομία με τεχνικούς όρους, αλλά πρώτα και πάνω από όλα για να κερδηθεί και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς», τόνισε ο Βουλευτής Χανίων.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην αργοπορία απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία: «Το 2020 η Ελλάδα βρισκόταν στην 146η θέση στον κόσμο σε ό,τι έχει να κάνει με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Χρειάζονται περίπου 1.400 ημέρες για να εκδοθεί μια τελεσίδικη απόφαση. Ποιος είναι ο αντίστοιχος χρόνος κατά μέσο όρο στις χώρες της Ε.Ε.; Κάτω από πεντακόσιες ημέρες. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην περίπτωση της Ελλάδας εντοπίζεται, κυρίως, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας. Αυτή η ταλαιπωρία των πολιτών μεταφράζεται σε αγανάκτηση και τελικά σε αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας από επιτήδειους λαϊκιστές».
«Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης, «η αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και η αξιοποίηση των ειρηνοδικών είναι μια στοιχειώδης πράξη εξορθολογισμού η οποία μπορεί να αποδώσει, μαζί φυσικά και με άλλα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει ή σχεδιάζει να λάβει».
Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί και στη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση των ποινών στην υπόθεση για το Μάτι, επισημαίνοντας: « Οι ποινές τις οποίες οι δικαστές ήταν υποχρεωμένοι να επιβάλουν προέκυψαν από τα όσα όριζε ο Ποινικός Κώδικας που εσπευσμένα – και μάλιστα την τελευταία στιγμή – ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ποια ήταν η αντίδραση του συνήθως λαλίστατου ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην αγανάκτηση των πολιτών; Σιωπή. Σιωπή, ακριβώς διότι η δικαστική αυτή απόφαση υπήρξε προϊόν των δικών του ποινικών ρυθμίσεων».
https://creta24.gr/omilia-al-markogiannaki-sti-vouli-gia-tin-anadiarthrosi-ton-protovathmion-dikastirion-kai-tin-epitachynsi-ton-rythmon-aponomis-tis-dikaiosynis/