Προκήρυξη θέσεων γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης – Πως διαμορφώνεται το νέο «τοπίο»
39 θέσεις ειδικευμένων γιατρών άνοιξαν για τα νοσοκομεία της Κρήτης. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου κι ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου. 17 θέσεις αφορούν τα τρία νοσοκομεία των δύο μεγαλύτερων νομών της Κρήτης, Ηρακλείου και Χανίων.
Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου που βρέθηκε στο προσκήνιο το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων προκηρύσσονται 11 θέσεις:
- Ακτινολογία (3)
- Αναισθησιολογία (3)
κι από μια θέση
- για τη Μ.Ε.Θ.
- την Αιματολογία
- την Αιμοδοσία
- το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
- την Ψυχιατρική.
«Είναι όντως οι θέσεις που είχε υποσχεθεί ο Υπουργός, αλλά δεν καλύπτουν στο σύνολο τις πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι θέσεις που προκηρύχθηκαν, στην καλύτερη περίπτωση, θα καλυφθούν Μάρτιο με Απρίλιο, αν γίνουν με fast-track διαδικασίες, όπως είχε πει ο Υπουργός. Για τους ιδιώτες αναισθησιολόγους όμως που καλύπτουν τώρα τα κενά με μπλοκάκι, η συμφωνία ήταν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Μετά τι θα γίνει; Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι αναισθησιολόγοι δε βρίσκονται εύκολα και κίνητρα στην ουσία δε δόθηκαν, ώστε οι γιατροί με ευκολία να έρθουν να καλύψουν τα κενά» σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος των Γιατρών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Μανόλης Μενεγάκης.
Στο ΠαΓΝΗ προκηρύσσεται 1 θέση επιμελητή Α’ για τη Χειρουργική Παίδων, όπου μια παιδοχειρουργός συνταξιοδοτείται.
«Μόνο πέρυσι για παράδειγμα 18 ειδικοί γιατροί του ΠαΓΝΗ για διάφορους λόγους αποχώρησαν. Και στη θέση τους έχουμε μια προκήρυξη, η οποία όπως καταλαβαίνετε, κάθε άλλο παρά είναι αρκετή» τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, Βασίλης Κούδας, με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη να προσθέτει πως από την αρχή του έτους έχουν φύγει από το νοσοκομείο 35 νοσηλευτές και «κανένας νέος συνάδελφος δεν έχει έρθει».
Στο νοσοκομείο Χανίων προκηρύσσονται πέντε θέσεις, δηλαδή από μια σε:
- ΤΕΠ
- Νευρολογία
- Πνευμονολογία
- Φυματιολογία
- Ορθοπεδική και Τραυματιολογία.
«Είναι ζωτικής σημασίας για το νοσοκομείο αυτές οι θέσεις, το θέμα όμως είναι να μη βγουν άγονες» σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων Βαρδής Γεωργιακάκης και πρόσθεσε πως σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζεται στις δύο Παθολογικές Κλινικές, όπου αναμένονται δύο συνταξιοδοτήσεις. Σήμερα στις εν λόγω Κλινικές που η κάθε μια έχει 40 κρεβάτια, εργάζονται 7 παθολόγοι.
«Οι παθολογικές ειδικότητες δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τώρα τελευταία, επομένως φοβόμαστε ότι μετά τις συνατξιοδοτήσεις θα έχουμε έντονο πρόβλημα. Ανησυχούμε μήπως χρειαστεί η σύμπτυξη των δύο Παθολογικών Κλινικών.»
Επιπροσθέτως, η έλλειψη νοσηλευτών δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των έξι νέων κλινών ΜΕΘ που ήταν δωρεά του Ιδρύματος «Σταυρος Νιάρχος».
«Είναι οξύμωρο να έχεις μια καινούρια εντατική, να έχεις γιατρούς να τη στελεχώσουν, γιατί το νοσοκομείο μας είναι από τα λίγα στη χώρα που έχει επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων και να μην έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις τις θέσεις νοσηλευτών. Στην εντατική που λειτουργεί, η αντιστοιχία νοσηλευτών με ασθενείς είναι πολύ μικρότερη από τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας που θα έπρεπε να έχουμε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι στην Ογκολογική Κλινική τη βράδινη βάρδια την κάνει μόλις ένας νοσηλευτής για 35/40 ασθενείς» σημείωσε ο κ. Γεωργιακάκης.
18 θέσεις ειδικευμένων γιατρών προκηρύχθηκαν για τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου.
Στο νοσοκομείο Σητείας προκηρύχθηκαν 7 θέσεις.
- 2 στην παιδιατρική
- 2 στην εσωτερική παθολογία
κι από μια σε:
- αναισθησιολογία
- ακτινολογία
- και ορθοπεδική τραυματιολογία.
«Αυτές είναι οι ελάχιστες θέσεις για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Αυτές οι θέσεις είχαν προκηρυχθεί και παλαιότερα, οι περισσότερες σε άλλους βαθμούς. Είναι καλό ότι από μια εξαγγελία φτάσαμε στην προκήρυξη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει αυτές οι θέσεις να πληρωθούν. Και για να πληρωθούν θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές για τους γιατρούς» σχολίασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας, Βασίλης Βοβατζάκης κι υπενθύμισε πως οι μόνιμοι κάτοικοι της Σητείας είναι 20.000 και παράλληλα το Νοσοκομείο αναλαμβάνει περιστατικά και από Κάσο και Κάρπαθο.
Για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας προκηρύχθηκαν 6 θέσεις:
- 2 εσωτερικής παθολογίας
- 2 για την ακτινολογία
κι από μια σε:
- αναισθησιολογία
- καρδιολογία
- ακτινολογία.
«Είναι η 4η φορά που προκηρύσσονται αυτές οι θέσεις, διότι είχαν βγει άγονες τις προηγούμενες 3 φορές. Γι’αυτό και κάποιες θέσεις ανέβηκαν σε διευθυντική θέση, διότι έτσι αυξάνεται ο μισθός. Επίσης, σημαντικό κίνητρο θα αποτελέσει και η μείωση σε τρία ή δύο έτη από 5, της υποχρεωτική παραμονής σε απομακρυσμένα νοσοκομεία και μετά να παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης. Πρόκειται για μια δέσμευση του Υπουργού Υγείας που περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθεί» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, Δημήτρης Βλασσάκης.
Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας σήμερα υπάρχει μόλις ένας γιατρός για κάθε βασική ειδικότητα.
«Το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή το Νοσοκομείο λειτουργεί, όπως λειτουργεί, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι το έχουν πάρει στις πλάτες τους. Η αναισθησιολόγος μας για παράδειγμα ό,τι ώρα και να την πάρουμε τηλέφωνο, εφημερεύει, δεν εφημερεύει, θα έρθει στο νοσοκομείο για να προσφέρει πρώτης γραμμής υπηρεσίες υγείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ άπειρον» υπογράμμισε ο κ. Βλασσάκης.
Η προκήρυξη των δύο θέσεων αναισθησιολόγων σε βαθμό Διευθυντή στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας, προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κι αυτό διότι είναι πολύ πιθανό δύο αναισθησιολόγοι που σήμερα εργάζονται σε αυτό, να μετακινηθούν στα άλλα δύο νοσοκομεία του νομού, για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σε αυτήν την περίπτωση, το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου θα μείνει χωρίς κανένα αναισθησιολόγο.
«Ο Υπουργός Υγείας δε σεβάστηκε και αγνόησε την απόφαση του Δ.Σ. και δεν έδωσε καν θέση αναισθησιολόγου στο αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ενώ έδωσε θέσεις Διευθυντών στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, κάτι που γνώριζε ότι θα είναι καταστροφικό για το Νοσοκομείο μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης.
Για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις:
- 2 στο ΤΕΠ
κι από 1 σε:
- Ακτινολογία
- Καρδιολογία
- και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
«Οι θέσεις αυτές προκηρύχθηκαν χωρίς καμία εξαγγελία επιπλέον κινήτρων όπως είχε πει ο κ. Χρυσοχοϊδης όταν είχε έρθει στην Κρήτη. Ουσιαστικά αυτοί που σίγουρα θα κάνουν αιτήσεις είναι οι γιατροί που εργάζονται ήδη στο σύστημα, για τις θέσεις των Διευθυντών. Πέρα από αυτούς τους γιατρούς, δεν αναμένουμε να κάνουν άλλοι αιτήσεις» σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.
Δυσαρέσκεια και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι δύο, μια για την εσωτερική παθολογία και μια για τη ρευματολογία. Στην Παθολογική Κλινική εργάζεται σήμερα μόλις ένας παθολόγος, καθώς οι άλλες δύο γιατροί βρίσκονται σε άδεια κύησης και μητρότητας.
«Η προκήρυξη αυτή μάλλον δείχνει ότι κοροϊδευόμαστε! Ο συνάδελφος που σκέφτεται να βάλει τα χαρτιά του να έρθει ως Παθολόγος, λαμβάνει υπόψη ότι θα πάει σε μια Κλινική που πάλι θα έχει έλλειψη προσωπικού. Δηλαδή θα έρθει για να γίνει ο δεύτερος παθολόγος. Ξέρει πολύ καλά πόσο εξοντωτικές θα είναι οι συνθήκες δουλειάς του. Οπότε δε θα έρθει ούτε από την άποψη των εργασιακών συνθηκών, πέραν των οικονομικών απολαβών. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο μετακινούνται Παθολόγοι από το Βενιζέλειο, που δεν του περισσεύουν, και κάποιες φορές και από το ΠαΓΝΗ, για να μπορεί να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου υποτυπωδώς» εξήγησε η Παιδίατρος στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Πελαγία Νεονάκη και παράλληλα τόνισε πως το ΤΕΠ λειτουργεί πολλές μέρες του μήνα χωρίς ειδικευμένο γιατρό, διότι εργάζονται δύο ειδικευμένοι, επομένως δε βγαίνουν οι εφημερίες. Επιπροσθέτως, ιδιαιτέρως στην Παθολογική, την Ορθοπεδική και τη Χειρουργική Κλινική υπάρχει έλλειψη και ειδικευόμενων γιατρών.
πηγή: creta24