Οικονομία

Επιτυχής η επανέκδοση των δύο ομολόγων – Στα 2,18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Το συνολικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο, έπειτα από την επιτυχή επανέκδοση ομολόγων λήξεως τον Ιούνιο του 2033 και τον Ιανουάριο του 2037.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι συνολικές προσφορές των επενδυτών και για τα δύο ομόλογα ανήλθαν στα 2,18 δισ. ευρώ.

Από το 10ετές ομόλογο συγκεντρώθηκαν 250 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,97%, ενώ από το 15ετές ομόλογο αντλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,14%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές εκδόσεις το επιτόκιο των δύο ομολόγων είχε διαμορφωθεί σε 4,25% και 4% αντίστοιχα.

Χάρη στη σημερινή άντληση των 400 εκατ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ καταφέρνει να καλύψει σχεδόν το σύνολο του φετινού δανειακού προγράμματος, έχοντας «σηκώσει» από τις αγορές 6,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 7 δισ. ευρώ.

Στις 21 Ιουνίου θα ακολουθήσει ακόμη μία επανέκδοση ομολόγων, ώστε η κάλυψη του προγράμματος να φθάσει στο 100%.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές έρχεται ως επιστέγασμα της υποχώρησης του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4% για τρίτη διαδοχική ημέρα. Μάλιστα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση, περιορίζονται στην περιοχή των 160 μονάδων.  

Την ίδια ώρα, στη δευτερογενή αγορά -και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος- καταγράφηκαν την Τρίτη συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

https://creta24.gr/epitychis-epanekdosi-ton-dyo-omologon-sta-2-18-dis-eyro-oi-prosfores/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button