Οικονομία

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι:Φόβος για νέες αυξήσεις στην τιμή του!!

 Αναστάτωση στον καταναλωτή προκαλεί η διαφαινόμενη αύξηση στην τιμή του ψωμιού, λόγω των συνεχών εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας και μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Πλέον είναι υπαρκτός ο φόβος εκ νέου αύξησης των αλεύρων που θα προκληθεί από ενδεχόμενη αύξηση στα σιτηρά και μολονότι (σε ό,τι αφορά τα άλευρα) η τιμή δείχνει σταθεροποιημένη από τις αρχές του χρόνου, ούσα πάντως σε υψηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνει  ο πρόεδρος των αρτοποιών Χανίων Βασίλης Γαλανός, θα γίνει προσπάθεια και με κάθε τρόπο, η τιμή της φραντζόλας να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή η φραντζόλα κοστίζει κατά μέσο όρο 1,30€ και 1,40€ στα μαύρα ψωμιά.

“Εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την τιμή στα ίδια επίπεδα, όσο αυτό είναι εφικτό και όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλανός.

Ωστόσο επισημαίνει:

“Την ακρίβεια που ζει ο κάθε πολίτης, εμείς σαν αρτοποιοί τη ζούμε στο πενταπλάσιο. Καθώς οι τιμές στις πρώτες ύλες συνεχώς ανεβαίνουν”.

Και προσθέτει: “Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δώσαμε μια αύξηση 30% στο ψωμί αλλά και πάλι τα κουκιά δεν μας βγαίνουν. Από την άλλη ο πελάτης που έρχεται στο μαγαζί μας δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο. Είναι ο φίλος μας, ο γνωστός μας, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που τον βλέπουμε σε καθημερινή βάση, άνθρωπος με ονοματεπώνυμο. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε ασυνείδητες αυξήσεις γιατί δεν θα τον ξαναδούμε”.

Συνεπώς οι αρτοποιοί βρίσκονται σε ένα συνεχές δίλημμα. Αυξάνουν την τιμή στο ψωμί για να μπορούν να βγουν τα έξοδα, ωστόσο, η αύξηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση του πελάτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θετικό γεγονός και δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας. Στην Ελλάδα έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα. “Κάποια χωράφια που ήταν σε αγρανάπαυση έχουν ενεργοποιηθεί και έχουν φυτευτεί σιτάρια, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα”, αναφέρει ο κύριος Γαλανός.

Εκείνο βέβαια που δεν ξέρει κανείς είναι σε τι τιμές θα προμηθευτούν οι μύλοι το επόμενο διάστημα τα σιτηρά και κατ’ επέκταση οι αρτοποιοί τα άλευρα.

Απαισιοδοξία και για τα Χριστούγεννα

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των αρτοποιών Χανίων, η κατάσταση τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

“Οι άνθρωποι είναι όλοι μαζεμένοι και σκεπτικοί. Οι πελάτες δεν μπαίνουν πλέον με τον ίδιο αέρα στο μαγαζί μας όπως φυσικά και σε κάθε μαγαζί. Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι χειρότερα. Η κίνηση θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται και μακάρι να είμαι λάθος”.

flashnews.gr





Share on Google Plus

πηγή: xanianews

2022/11/blog-post_95.html

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button