Οικονομία

Κατανάλωση καυσίμων: Ο Έλληνας δεν αφήνει το ΙΧ του παρά την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης

Βεβαίως ακόμη και χωρίς τη … “μαρτυρία” των εταιρειών καυσίμων, η κίνηση στους δρόμους της Αττικής αποτελεί μια ακόμη σημαντική ένδειξη ότι η κατανάλωση των καυσίμων κίνησης βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Έστω και εάν το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων που θεωρητικά πρέπει να οδηγήσουν το δείκτη της αγοράς καυσίμων σε αρνητικό πρόσημο. 

Πρακτικά η εικόνα από τις εταιρείες καυσίμων αλλά και η εικόνα των δρόμων μαρτυρούν ότι ο Έλληνας δεν εγκαταλείπει εύκολα το ΙΧ για τις μετακινήσεις του ακόμη και όταν οι τιμές των καυσίμων διανύουν ανοδική τροχιά όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά καυσίμων στη χώρα μας κινείται ανοδικά και σε αυτό σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν και τα δύο τριήμερα του Μαρτίου, δηλαδή η Καθαρή Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, με την έξοδο των εκδρομέων σε οδικούς προορισμούς. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το Μάρτιο η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε σε ποσοστό 2,5% ενώ το ντίζελ κίνησης παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,5%). 

Η εικόνα εμφανίζεται ακόμη καλύτερη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου τόσο οι βενζίνες όσο και το πετρέλαιο κίνησης κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς καυσίμων, οι πωλήσεις βενζίνης κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 3% ενώ ακόμη καλύτερα κινήθηκε το ντίζελ με άνοδο της τάξης του 4,5%. 

Όπως προαναφέρθηκε η αγορά αναμένεται να κινηθεί ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα κυρίως λόγω της αναμενόμενης μεγάλης εξόδου του Πάσχα. Με βάση τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, το οδικό ταξίδι για τους Πασχαλινούς προορισμούς αναμένεται να κοστίσει σημαντικά: για το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη το κόστος καυσίμου ξεπερνά τα 75 ευρώ για βενζίνη και τα 50 ευρώ για ντίζελ, ενώ από την Αθήνα για τη Σπάρτη το κόστος θα είναι τα 45 ευρώ για βενζίνη και 30 ευρώ για ντίζελ. Αντίστοιχα για Καλαμάτα το κόστος διαμορφώνεται σε 36 ευρώ για βενζίνη και 24 ευρώ για ντίζελ ενώ για την Πάτρα σε 30 ευρώ για βενζίνη και σε 20 ευρώ για ντίζελ, χωρίς να υπολογίζεται επιπλέον το κόστος των διοδίων. 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

Κατανάλωση καυσίμων: Ο Έλληνας δεν αφήνει το ΙΧ του παρά την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button