Οικονομία

Market pass: Τον Οκτώβριο και σε μία δόση όλο το επίδομα

Το ενδεχόμενο να δοθεί σε μία μόνον δόση ολόκληρο το επίδομα αγορών ύψους 50-300 ευρώ, εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά και την παράταση κατά ένα μήνα που δόθηκε στη διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με βάση τις οποίες θα καθοριστούν και οι τελικοί δικαιούχοι του Market Pass II.

Το μέτρο, όπως ψηφίστηκε, προβλέπει νέο γύρο επιδότησης των νοικοκυριών για αγορές μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Αντί για διπλή δόση Σεπτεμβρίου, που ήταν αρχικά ο στόχος, αυξάνονται οι πιθανότητες -ελλείψει χρόνου- να δοθεί μια και έξω τον Οκτώβριο «τριπλό» επίδομα, για ολόκληρο το τρίμηνο.

Ο αρχικός σχεδιασμός ανατρέπεται καθώς η υποβολή δηλώσεων θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και τις 31/8 (και ώρα 3μμ) με αποτέλεσμα η πλατφόρμα για αιτήσεις νέων δικαιούχων market pass να μην μπορεί να ανοίξει πριν τις τελευταίες ημέρες του μηνός, ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι μέχρι να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο αρχείο τα δεδομένα από όλα τα εκκαθαριστικά για τις 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος, δεν θα μπορούν να διασταυρωθούν ούτε τα εισοδήματα των εν δυνάμει δικαιούχων, αλλά ούτε η τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση (αριθμός μελών νοικοκυριού) από την οποία καθορίζεται και το τελικό ύψος της επιδότησης του καθενός.

Με βάση τα παραπάνω, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να προλάβουν να μπουν τα λεφτά μέσα στον Σεπτέμβριο. Αλλά ακόμα και αν ξεκινούσαν να γίνονται τμηματικά δεκτές οι αιτήσεις από τον Αύγουστο, το τελικό αποτέλεσμα (έγκριση ή απόρριψη) μπορεί να απαιτήσει αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, και μέχρι να μεταφερθούν τα σχετικά κονδύλια στις τράπεζες προκειμένου να πιστωθούν είτε σε άυλες κάρτες είτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενδέχεται να έχει μπει πλέον και ο Οκτώβριος, ώστε να φανούν οι πληρωμές στους περίπου 2,8 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το market pass, δηλαδή 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι και 5.000 επιπλέον για κάθε προστατευόμενο τέκνο, με ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ οι έγγαμοι.

Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι υπερέβαιναν τα όρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 (δηλώσεις 2022).

Το ποσόν της ενίσχυσης ανά μήνα παραμένει στα 22 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 100 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέρχονται σε 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το ποσό αυτό πιστώνεται σε όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μινι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Και αν δεν χρησιμοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.

Αντιθέτως, αν ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό του, τότε μπορεί να κρατήσει τα λεφτά ή να τα ξοδέψει όπως θέλει χωρίς περιορισμούς. Αλλά θα λάβει το 80% της ενίσχυσης. Δηλαδή η ενίσχυση θα είναι 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

newmoney.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

© Copyright 2023 Flashnews.gr – All Rights Reserved

design by WebOlution

powered by

Market pass: Τον Οκτώβριο και σε μία δόση όλο το επίδομα

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button