Εργατολόγος εξηγεί: Τι ισχύει με τις περικοπές αποδοχών σε απεργίες και στάσεις εργασίας
Διευκρινίσεις για το τι ισχύει αύριο με τις αποδοχές και τις στάσεις εργασίας προχώρησε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή την αυριανή απεργία, ο εργατολόγος εξήγησε πότε ένας εργαζόμενος αμείβεται και πότε όχι. «Όπου ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στην εργασία του για λόγους που δεν αφορούν τον ίδιο, άρα δεν υπάρχει υπαιτιότητα δικιά του και η επιχείρηση παραμένει ανοικτή, εκεί κανονικά ο εργαζόμενος πρέπει να αμειφθεί αρκεί να αποδείξει ότι δεν μπορεί να πάει, ότι δεν έχει δηλαδή ιδιωτικό μέσο», είπε ο κ. Τσουκαλάς.
«Αν έχει ιδιωτικό μέσο θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να πάει στην εργασία του, αν δεν επιθυμεί να απεργήσει. Αν είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να πάρει κάποιο μέσο και δεν λειτουργήσει τελικά τίποτα και μένει μακριά από τον χώρο εργασίας του, άρα δεν μπορεί να πάει, να μεταβεί πεζός, άρα δεν είναι δική του υπαιτιότητα», τόνισε.
«Οι εργαζόμενοι, τώρα, οι οποίοι θα απεργήσουν αύριο, για εκείνη την ημέρα δεν λαμβάνει το ημερομίσθιο γιατί ο αστικός κώδικας προβλέπει ότι είναι ανταλλακτική η αξία της εργασίας. Άρα αφού δεν παρέχει την εργασία, αναστέλλεται και η υποχρέωση από τον εργοδότη να καταβάλει το αντίτιμο», πρόσθεσε.
Η διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Στη συνέχεια, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
«Αυτό ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με μία διαφορά. Στον δημόσιο τομέα με νόμο που υπάρχει ο χρόνος ακόμα και της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, άρα λαμβάνεται υπόψιν και στην προϋπηρεσία και τα κλιμάκια του, αλλά και για τη σύνταξή του», τόνισε.
Όπως επισήμανε, αντίθετα στην απεργία στον ιδιωτικό τομέα εκείνο τον μήνα δεν θα έχει 25 ημερομίσθια, αλλά 24.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «όταν έχουμε στάση εργασίας ο εργαζόμενος δεν αμείβεται για τα συγκεκριμένα ωρομίσθια που αντιστοιχούν στις ώρες που λείπει
πηγή: lifo