Ελλάδα

Μητσοτάκης: Το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει εντός της επόμενης τετραετίας

Στην πολιτική μείωσης των φόρων και στήριξης των επενδύσεων εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

«Βρισκόμαστε, ουσιαστικά, μία μέρα πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Αύριο θα πάω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εισηγηθώ τη διάλυση της Βουλής, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές την 21η Μαΐου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, όπου μετέβη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν συνεπής στη δέσμευσή του καθώς η ΝΔ εξαντλεί την κυβερνητική θητεία «και προσερχόμαστε σε αυτή την προεκλογική περίοδο με την αυτοπεποίθηση ενός κόμματος το οποίο τίμησε τη συμφωνία αλήθειας την οποία υπογράψαμε με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τον Ιούλιο του 2019».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι προεκλογικά όταν είχε επισκεφτεί την Αρκαδία είχε δεσμευτεί για την ανάταξη της οικονομίας θέτοντας την ανάπτυξη ως πρώτο στόχο. Είπε ότι η ανάπτυξη επέτρεψε στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να μειώσει φόρους και εισφορές, να προσελκύσει επενδύσεις και να διεκδικήσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους κτηνοτρόφους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια που είναι προϊόν της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όλα αυτά δεν τα κάναμε σε κανονικούς καιρούς. Θέλω να θυμηθείτε τις κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020. Αμέσως μετά, μία πανδημία, μία πρωτοφανής υγειονομική κρίση, η οποία μας ανάγκασε ουσιαστικά να κλείσουμε όλη την οικονομία. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάμεσά μας ούτε ένας Έλληνας, ούτε μία Ελληνίδα, που να μην αναγνωρίζει ότι σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το κράτος στάθηκε δίπλα, στήριξε τις επιχειρήσεις, στήριξε τους εργαζόμενους, ανέλαβε τη μισθοδοσία, έδωσε επιστρεπτέα προκαταβολή και κράτησε τον παραγωγικό ιστό της χώρας όρθιο» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Είχαμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε έναν προκλητικό γείτονα και πρόσφατα βέβαια την μεγάλη κρίση ακριβείας, εισαγόμενης ακρίβειας. Μία κρίση πληθωρισμού όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδιαχειριστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Και εκεί, όμως, σταθήκαμε κοντά στους πολίτες. Θα είδατε και σήμερα ότι ανακοινώθηκαν οι τιμές του ρεύματος για τον επόμενο μήνα και αυτές σχετικά μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές. Θυμάστε ότι πριν από ένα χρόνο, το πρώτο μέλημα των πολιτών ήταν τι θα κάνουμε με τους λογαριασμούς του ρεύματος, και γνωρίζετε καλά ότι όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, υπήρχε αυτό το οποίο θα πληρώναμε ως ποσό χωρίς τη κρατική επιδότηση και αυτό το οποίο τελικά πληρώσατε, επειδή ακριβώς το κράτος έσκυψε πάνω στο πρόβλημα, βρήκε πόρους και στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διότι αυτή ήταν η υποχρέωσή μας. Να σταθούμε κοντά στην κοινωνία, σε κάθε δυσκολία, χωρίς όμως, ταυτόχρονα, να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα».

 

Επισήμανε δε ότι η χώρα από το 2023 και μετά θα πρέπει, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, να μπορεί να παράγει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά «επειδή ακριβώς έχουμε πολύ υψηλή ανάπτυξη, αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι απλά εφικτά, μπορούν να συνδυαστούν και με περαιτέρω περικοπές φόρων και με περικοπές στις εργοδοτικές εισφορές, πράγμα το οποίο θα υλοποιήσουμε στη δεύτερη τετραετία μας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει εντός της επόμενης τετραετίας και πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων, στήριξης των επενδύσεων και ισχυροποίησης της Ελλάδος σε μια ταραγμένη γειτονιά.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και σε πείσμα όλων όσοι αγωνίζονται για το αντίθετο, ο φράχτης στον Έβρο επεκτείνεται με ή χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι πραγματικά λυπηρό, φίλες και φίλοι, ότι σήμερα, υπάρχουν κάποιοι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι αγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης αυτός με ευρωπαϊκούς πόρους. Να πληρώσουμε όλοι εμείς, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, ένα έργο το οποίο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι απαραίτητο συνολικά για την Ευρώπη», προσέθεσε.

Μιλώντας για τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τη Μεγαλόπολη, είπε πως θέλει νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι να μπορούν να παράγουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. «Να μειώσουμε το κόστος παραγωγής συνολικά, με φωτοβολταϊκά τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι, για να μπορείτε πραγματικά να είστε ανταγωνιστικοί. Αυτό είναι το όραμά μας για τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε. Επιπλέον δεσμεύτηκε να δώσει αναπτυξιακή διέξοδο στην πόλη καθώς θα απομακρύνεται σταδιακά από το λιγνίτη.

«Η επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι μια τετραετία όπου η προσοχή μας θα στραφεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε εκείνες τις περιοχές της χώρας οι οποίες εκ των πραγμάτων χρειάζονται φροντίδα καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα μειώνεται. Η Μεγαλόπολη, εδώ, η περιοχή της Πτολεμαΐδας, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν εξασφαλίσει τις μέγιστες δυνατές επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Αυτό εκ των πραγμάτων θα προσελκύσει άλλου είδους επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν εδώ στη Μεγαλόπολη. Σε συνεννόηση πάντα και με την Περιφέρεια -και με πόρους της Περιφέρειας και εθνικούς πόρους- μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί σας ένα μέλλον για τη Μεγαλόπολη το οποίο θα είναι πιο αισιόδοξο, το οποίο θα είναι πιο φωτεινό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019 και κανείς δεν μιλάει για τη χώρα μας ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στις εκλογές το μεγάλο ερώτημα είναι «αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία ή αν θα τα ρισκάρουμε όλα και θα κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα για να επιστρέψουμε, αναρωτιέμαι, πού; Σε ποια εποχή; Στην εποχή των υψηλών φόρων; Στην εποχή των ανοιχτών συνόρων; Στην εποχή των κλειστών τραπεζών; Στην εποχή που η άποψη της Ελλάδος δεν μετρούσε ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά στον κόσμο;».

Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος είχε το θάρρος να αναγνωρίσει λάθη και να αναλάβει την ευθύνη και τόνισε πως δεν πρόκειται να πει πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. «Είναι πολύ εύκολο, ξέρετε, όταν είσαι αρχηγός της αντιπολίτευσης και γνωρίζεις, λίγο-πολύ, ότι θα χάσεις στις εκλογές, να έρχεσαι και να λες: ”θα μειώσω τους φόρους, θα αυξήσω τους μισθούς, θα διαγράψω όλα τα δάνεια, θα χαρίσω σπίτια”. Και δεν ξέρω και τι άλλο μπορεί να σας τάξει ο κ. Τσίπρας. Αλλά τα είχε ξαναπεί αυτά. Τα είχε πει στη Θεσσαλονίκη το 2014, τα θυμάστε έτσι δεν είναι; ”Να σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο”, ”να καταργήσουμε όλους τους φόρους”. Και μετά είδαμε πολύ καλά τι έγινε. Ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, 90 δισ., σχεδόν 100 δισ. στις πλάτες σας και μία Ελλάδα η οποία σερνόταν. Κλειστές τράπεζες, ουρές έξω από τις τράπεζες. Να τη θυμόμαστε αυτή την εικόνα, δεν είναι τόσο μακρινή ώστε να την έχουμε ξεχάσει», προσέθεσε.

Επανέλαβε ότι επιδιώκει τη σύγκριση και αυτό το οποίο χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπλέξουμε σε περιπέτειες αστάθειας, σε κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και συνεννοήσεων που θα γίνονται σε κάποια σκοτεινά δωμάτια. Δεν εξυπηρετεί αυτό σήμερα το εθνικό συμφέρον. Τα πράγματα δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πιο εύκολα, θα χρειαστούμε έμπειρο πλήρωμα για να κρατήσει το σκάφος της Ελλάδος σταθερό στα ταραγμένα νερά τα οποία διαπλέουμε και φαντάζομαι ότι θα συνεχίσουμε να διαπλέουμε και τα επόμενα χρόνια», τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη.

«Γιατί ακούω πολλούς να λένε: ”αφού θα υπάρξει μάλλον και δεύτερη κάλπη με την ενισχυμένη αναλογική, γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η πρώτη κάλπη;”. Τους απαντώ, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί στην πρώτη κάλπη πρέπει να στείλουμε το ισχυρό μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη μέρα. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, ποιον θέλετε στην κυβέρνηση, ποιον θέλετε για πρωθυπουργό. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πρέπει να αποτρέψουμε ένα σενάριο ”πολιτικής τερατογένεσης”, το οποίο πιστεύω ότι προκαλεί ανατριχίλα σε πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες. Για σκεφτείτε ένα σενάριο συγκυβέρνησης Τσίπρα- Ανδρουλάκη- Βαρουφάκη. Τον Βαρουφάκη να επιστρέφει ως υπουργός Οικονομικών, τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό, δεν ξέρω ποια άλλα στελέχη, τον Πολάκη ως υπουργό Υγείας. Δεν ξέρω τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Όμως, το σενάριο αυτό, το οποίο αποκαλούμε ”η κυβέρνηση των ηττημένων”, μαθηματικά είναι ένα πιθανό σενάριο. Κι όταν μου λέει εμένα ο κ. Τσίπρας, ”εγώ δεν πρόκειται να κάνω κυβέρνηση των ηττημένων”, εγώ σας λέω, εδώ από τη Μεγαλόπολη, ότι δεν πιστεύω ούτε μία λέξη απ΄ αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας. Εάν τα κουκιά βγαίνουν, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διστάσει να το κάνει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τα στελέχη και τους φίλους της ΝΔ να δώσουν τον αγώνα μέχρι τις εκλογές με ευπρέπεια. «Εμείς δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση ως προς την ποιότητα του δημοσίου λόγου, ως προς τη χυδαιότητα και ως προς την τοξικότητα. Διότι βλέπετε, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι αυτοί οι οποίοι έσκαβαν το λάκκο της τοξικότητας και βάφτιζαν μία ολόκληρη παράταξη –τα θυμάστε αυτά τα hashtag στο διαδίκτυο, #ΝΔβιαστές, #παιδεραστές και όλες αυτές τις απίστευτες αθλιότητες τις οποίες ακούγαμε. Βλέπετε, τώρα, πώς η ζωή τα φέρνει έτσι και όλες αυτές οι αθλιότητες γυρνούν μπούμερανγκ. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τα ίδια. Και θα απαγορεύσω σε οποιοδήποτε στέλεχός μας να χρησιμοποιήσει πολιτικό λόγο αυτής της ”ποιότητας”. Εμείς έχουμε έργο το οποίο μπορούμε να υπερασπιστούμε. Έχουμε πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις στο Άστρος Κυνουρίας για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη Β’ Εθνοσυνέλευση.

«Κάθε τέτοια επέτειος είναι μία ευκαιρία ιστορικού αναστοχασμού για το πώς τότε οι επαναστατημένοι Έλληνες επιχείρησαν να οργανώσουν την πολιτεία τους, τα θέματα του κράτους. Να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα, αντλώντας έμπνευση από τα πιο φιλελεύθερα συντάγματα τότε της Δύσης. Και ακριβώς αυτό το μάθημα, είναι ένα μάθημα το οποίο πρέπει και εμάς να μας συνοδεύει στη σημερινή ιστορική συγκυρία. Αν κάτι έχουμε διδαχθεί από την πορεία του Έθνους αυτά τα 200 χρόνια, είναι ότι όποτε ήμασταν ενωμένοι μπορέσαμε να πετύχουμε μεγάλα άλματα στο μέλλον. Και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης πληρώσαμε, δυστυχώς, διχασμούς και εσωτερικές έριδες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ξεπεράσαμε όμως, και αυτές τις δυσκολίες, πορευθήκαμε, συγκροτήσαμε το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος. Και από τότε, παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά τα πισωγυρίσματα, η πορεία του τόπου ήταν μια πορεία προόδου. Αυτή η πορεία προόδου του τόπου πρέπει να συνεχιστεί, αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο και το βασικό αίτημα των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αν τελικά θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της πραγματικά θαυμάσιας εκδήλωσης».

https://creta24.gr/mitsotakis-to-telos-epitideymatos-tha-svisei-entos-tis-epomenis-tetraetias/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button