Ελλάδα

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Ένας Έλληνας μαέστρος και βυζαντινή μουσική στην τελετή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου με το Μπάκιγχαμ να σχεδιάζει την ημέρα εκείνη με κάθε λεπτομέρεια. 

Στην τελετή θα υπάρχει ελληνοορθόδοξη βυζαντινή μουσική, όπως ο ίδιος έχει ζητήσει, ως ένας τρόπος να τιμήσει τον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο. Για την εκτέλεση της μουσικής επιλέχθηκε το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών, του οποίου δημιουργός είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας. 

Ο καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Ν. Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», μίλησε στην ΕΡΤ για την στέψη του βασιλιά Καρόλου.

«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» είπε ο κ. Λίγκας, ενώ για το πώς έφτασε στον ίδιο η πρόταση ανέφερε ό,τι «στο αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητής της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».

«Βρήκαμε έναν ψαλμό που ταιριάζει με την ακολουθία της στέψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκαλύπτει ποιος ψαλμός επιλέχθηκε.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2023 στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως έχουν ανακοινώσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

πηγή: lifo

now/greece/stepsi-basilia-karoloy-enas-ellinas-maestros-kai-byzantini-moysiki-stin-teleti

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button