Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: «Άνθρωποι έτρεχαν για να σωθούν» – Συγκλονίζει η περιγραφή διασώστη του ΕΚΑΒ στο CRETA

Σκηνές βγαλμένες από ταινία, αντίκρυσαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε πως υπήρχαν άνθρωποι που ήταν διασκορπισμένοι στα χωράφια, τραυματίες που φώναζαν για βοήθεια ενώ η φωτιά έκαιγε τα δύο τρένα. «Οι διασώστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο με το γιατρό – γιατί είχαμε στείλει και Κινητή Μονάδα – έλεγαν να στείλουν όσα ασθενοφόρα υπήρχαν διαθέσιμα, γινόταν πανικός. Οι άνθρωποι έβγαιναν κατά δεκάδες μέσα από τα βαγόνια και έτρεχαν προς οποιαδήποτε μεριά για να σωθούν».

Εκείνη τη στιγμή, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είχαν ξεκινήσει την περισυλλογή των ανθρώπων, των τραυματιών προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία ενημέρωσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Ανοίξαμε το νομαρχιακό νοσοκομείο της Λάρισας, που δεν εφημέρευε, ειδοποιήσαμε συναδέλφους που είχαν σχολάσει, συνάδελφοι που είχαν ρεπό ήταν στο σπίτι τους και ήρθαν όλοι πρόθυμοι να αναλάβουν βάρδια για να διαχειριστούν την μεγάλη τραγωδία που εξελισσόταν και δεν γνωρίζαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πόσοι τραυματίες και πόσα θύματα υπάρχουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα υπήρχαν άνθρωποι που έρχονταν με απλά Ι.Χ. από την παλαιά Εθνική Οδό αλλά και υπηρεσίες που ειδοποιήθηκαν για την ανείπωτη τραγωδία, όπως η ΕΛ.ΑΣ., η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική. «Είχε δημιουργηθεί ένα σκηνικό που δυσχέραινε το έργο μας, γιατί όταν παραλαμβάναμε έπρεπε αμέσως να φύγουμε προς το νοσοκομείο, λόγω της εμπειρίας που υπήρχε στα σωστικά συνεργεία, στις υπηρεσίες δεν υπήρχε πρόβλημα».

Όπως τόνισε ο κ. Γούλας, ασθενοφόρα μετέφεραν στα νοσοκομεία τραυματίες και αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή. «Δεν ήξεραν οι πολίτες πως να το διαχειριστούν, οι συνάδελφοι μου έβλεπαν τους ανθρώπους να έρχονται στα ασθενοφόρα για να δουν έστω και έναν άνθρωπο δικό τους να είναι εν ζωή, συνθήκες τραγικές και εύχομαι να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ».

Ο κ. Γούλας σημείωσε πως το σύνολο των περιστατικών που μετέφεραν τα ασθενοφόρα αφορούσαν ανθρώπους 19 – 25 ετών ενώ υπήρξαν και μικρότερα παιδιά ηλικίας 7 ετών που είχαν τραυματιστεί. «Είχαμε ένα – δύο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας γύρω στα 50 – 60 έτη, αλλά το σύνολο των τραυματιών ήταν μικρές ηλικίες που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την διάσωση που επιχειρούσαμε. Είναι δύσκολο, εμείς καθημερινά βιώνουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, αλλά σε αυτό το μέγεθος είναι η πρώτη φορά». 

Κλείνοντας, ο κ. Γούλας εξήγησε πως οι συνάδελφοι του βιώσαν πρώτη φορά μια τέτοια καταστροφή, που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράφουν. «Είναι εντελώς διαφορετικό να το βλέπουμε στην τηλεόραση και αλλιώς να το βιώνουμε, ειδικά τις πρώτες ώρες».

 

πηγή: creta24

tragodia-sta-tempi-anthropoi-etrechan-na-sothoyn-sygklonizei-perigrafi-diasosti-ekav-creta/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button