Ζητήματα ασφάλειας θέτει η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ – «Απαιτούνται ριζικές αλλαγές»
Ζητήματα ασφάλειας που «επιτάσσουν ριζικές αλλαγές» θέτει η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ προειδοποιώντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί διαχρονικές παθογένειες ως ατομικές ευθύνες».
«Στο επίπεδο εταιρειών ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ και των συναρτώμενων εταιρειών που απασχολούνται για τη διεκπεραίωση της παραγωγής – διανομής και μεταφοράς του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές, καθημερινά μας εξιστορούνται παρ’ ολίγων ατυχήματα – δυστυχήματα λόγω μη σωστής λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, απαξίωσης μονάδων, σχεδιασμού αποσύρσεων και εκμετάλλευσης και δυστυχώς πολύ συχνά οι εξιστορήσεις γίνονται πραγματικότητα χάνοντας συναδέλφους», τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας απέναντι στην απαξίωση που έχουν περιέλθει διαχρονικά οι Τεχνικοί Τομείς των περιοχών προκειμένου να εκχωρηθούν δραστηριότητες σε εργολάβους. Παρόλη τη ρητορική για ασφάλεια στην εργασία βλέπουμε να παραλείπονται ουσιαστικοί παράγοντες που την εξασφαλίζουν».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι, «η μείωση προσωπικού που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα τα τμήματα βλαβών του Δικτύου να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι προσλήψεις που άρχισαν να γίνονται κυρίως στο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από πολλά χρόνια, δεν επαρκούν, χρειάζονται περισσότερες και με γρηγορότερο ρυθμό, ενταγμένες στον ΚΚΠ ΔΕΗ».
«Ζητούμενο αποτελεί η άρτια σύνθεση των συνεργείων σύμφωνα με τους νόμους και τις οδηγίες λειτουργίας της επιχείρησης. Τα συνεργεία “πρώτης γραμμής” πρέπει να απαρτίζονται από το πλέον έμπειρο προσωπικό, λόγω της επικινδυνότητας των εργασιών αλλά και λόγω της ευθύνης την οποία αναλαμβάνουν. Οι προσωρινές λύσεις χρησιμοποίησης ανθρώπινου δυναμικού με ευέλικτες σχέσεις εργασίας (παροχής υπηρεσιών «μπλοκάκι», οκτάμηνα και εργολαβικούς) αλλά και η μη πρόσληψη τακτικού προσωπικού δεν δίνει και δεν θα δώσει λύση. Οι αποχωρήσεις των συνάδελφων που συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά και αυτών που έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν δημιουργήσει και θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε τεχνογνωσία – εμπειρία», προσθέτουν.
«Ακόμα όμως και αν ληφθεί υπόψιν η μελλοντική πρόσληψη τεχνιτών η απόκτηση της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εμπειρίας προϋποθέτει αρκετό χρόνο ουσιαστικής εκπαίδευσης στις σχολές μας αποκλειστικά και μόνο από έμπειρους τεχνικούς – εκπαιδευτές, αλλά και μετέπειτα εκπαίδευση στο πεδίο δράσης. Η έλλειψη έμπειρου προσωπικού διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δύσκολο εργασιακό τοπίο το οποίο με σύνοδο χαρακτηριστικό την εντατικοποίηση οδηγεί σε ατυχήματα και τραγωδίες. Βεβαίως, η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχόμενη για άρτια τεχνική καλυτέρευση των εργαζομένων που θα ακολουθεί την τεχνολογία και τις νέες τεχνικές. Εάν πιάσουμε αναλυτικά τις εταιρείες, θα χρειάζονταν τόμοι για ανάλυση που απαιτείται η συνεχής διαβούλευση εταιρειών – εργαζομένων για ουσιαστικές λύσεις. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας», σημειώνεται.
Στη συνέχεια, και αφού παρατίθεται «πληθώρα παραδειγμάτων επικινδυνότητας, που οι τεχνικοί μας έρχονται αντιμέτωποι και ανταποκρίνονται με επιδεξιότητα λόγω εμπειρίας» η εργαζόμενοι καταλήγουν στο εξής:
«Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ με στάση ευθύνης, απέναντι στους συναδέλφους, την κοινωνία και τον Όμιλο ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί διαχρονικές παθογένειες ως ατομικές ευθύνες, τρέχοντας πίσω από δυσάρεστα γεγονότα».
https://www.lifo.gr/now/greece/zitimata-asfaleias-thetei-i-enosi-tehnikon-dei-apaitoyntai-rizikes-allages