Ελλάδα

Νέες άδειες για γονείς και φροντιστές – Αυξήθηκαν οι μέρες για τους πατεράδες

Εκδόθηκε προ ημερών η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις νέες άδειες σε γονείς και φροντιστές

Αρχικά, αυξάνονται οι μέρες της άδειας πατρότητας από 2 σε 14 ημέρες. Ισχύει μέχρι να συμπληρώσει το μωρό τον έναν μήνα και ο πατέρας έχει τη δυνατότητα να την πάρει όλη ή διακεκομμένα. Δύο από τις μέρες μπορούν να χορηγηθούν και πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου. Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Να σημειωθεί πως το μέτρο ισχύει για μπαμπάδες που τα παιδιά τους γεννήθηκαν από 19 Ιουνίου 2021 και έπειτα, καθώς τότε είχε δημοσιευτεί ο νόμος σε ΦΕΚ. 

Προβλέπεται γονική άδεια τεσσάρων μηνών,  συνεχόμενα ή τμηματικά. Αφορά και τους δύο γονείς και τους δίδεται επίδομα από τον ΟΑΕΔ κατά τους δύο πρώτους μήνες, ίσο με τον κατώτατο μισθό. Προϋπόθεση είναι να εργάζονται στον ίδιο εργοδότη επί έναν χρόνο. 

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται και η άδεια άνευ αποδοχών για την κάλυψη σημαντικών αναγκών συγγενών ή άλλων προσώπων του νοικοκυριού. Θα πρέπει να διατρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Προϋπόθεση, ο εργαζόμενος να μετρά έξι μήνες εργασίας τον χρόνο. Το μέγιστο διάστημα της άδειας είναι οι 5 μέρες. 

Δίνεται και η δυνατότητα σε γονείς ή φροντιστές να λάβουν, δύο φορές τον χρόνο, μία μέρα άδεια για λόγους ανωτέρας βίας. Αφορά περιπτώσεις όπως π.χ. ένα ατύχημα. 

Επίσης, γονείς παιδιών έως και 12 ετών έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, δηλαδή τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο, μερική απασχόληση. Πρέπει να έχουν συμπληρώσει 6 μήνες εργασίας στον ίδιο εργοδότη. 

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αιτηθεί κάποια από τις άδειες και ο εργοδότης τον απολύσει λόγω αυτού, είναι παράνομο. Αλλά, πρέπει να αποδειχθεί σε δικαστήριο. 

https://www.lifo.gr/now/greece/nees-adeies-gia-goneis-kai-frontistes-ayxithikan-oi-meres-gia-toys-paterades

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button