Ελλάδα

Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των Ελλήνων στην Αντιόχεια

Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για τον εντοπισμό

“Ώρα μηδέν” για Τουρκία και Συρία, που δοκιμάζονται από τους καταστροφικούς σεισμούς. Πόλεις σβήστηκαν από τον χάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο, οι νεκροί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 21.000. Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν και τα δύσκολα είναι μπροστά. Στην Αντιόχεια αγνοείται ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα σε συντρίμμια πολυκατοικίας.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιώργος Σιδέρης, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική ομάδα διάσωσης, τόνισε ότι τη νύχτα η 2η ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στη συγκεκριμένη πολυκατοικία, η οποία έχει πέσει. Έκανε δίωρη έρευνα με σκύλο χωρίς να εντοπίσει κάτι. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών, ενώ δεν υπάρχουν σημεία ζωής. Οι προσπάθειες εκεί θα συνεχιστούν, γι αυτό άλλωστε και η ειδική μονάδα αντιμετώπισης Καταστροφών της ΕΜΑΚ κατευθύνεται προς την Αντιόχεια.

Το δράμα των αστέγων στα Άδανα

Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων έμειναν ζωντανοί και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε σκηνές. Η παγωνιά και το τσουχτερό κρύο, τους αναγκάζει να καίνε ότι βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στα Άδανα, Ελβίρα Κρίθαρη, μίλησε με κατοίκους, που βρίσκονται σε απόγνωση και κατηγορούν τις Αρχές ότι έστειλαν αργά τους διασώστες.

Οι έρευνες τις τελευταίες ώρες έχουν επικεντρωθεί σε μια τριώροφη πολυκατοικία 45 διαμερισμάτων, στα συντρίμμια της οποίας βρίσκονται τουλάχιστον 30 άνθρωποι. Συνολικά 14 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά και τέσσερα ζωντανά, ανάμεσά τους και δύο παιδάκια.

Τουλάχιστον 450.000 είναι οι άνθρωποι αυτοί που σύμφωνα με τις Αρχές φαίνεται να φιλοξενούνται σε καταυλισμούς ή σε προσωρινές δομές. Μόνο στα Άδανα υπάρχουν εννέα τέτοιοι καταυλισμοί. Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τις πόλεις αυτές προς άλλες. Οι 5.000 από αυτούς το έχουν κάνει μέσα από το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Η παροχή βοήθειας έρχεται με δυσκολία και από ξένους οργανισμούς και από την πρόνοια της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών που παρέχει τις σκηνές, ενώ στους προσωρινούς καταυλισμούς υπάρχουν συσσίτια τα οποία οργανώνονται. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα βοήθημα ύψους περίπου 500 ευρώ για κάθε οικογένεια που υπήρξε θύμα του σεισμού.

Έρευνες στα συντρίμμια πολυκατοικίας 14 ορόφων

Ίχνη για επιζώντες αναζητούν τα συνεργεία σε άλλο σημείο στα Άδανα, σε ένα συγκρότημα κατοικιών στα βόρεια, όπου μεταξύ άλλων μια πολυκατοικία 14 ορόφων καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη, οι ελπίδες δεν έχουν σβήσει 100 ώρες μετά τον φονικό σεισμό, ενώ ο κόσμος περιμένει ένα ευχάριστο μήνυμα από τους διασώστες.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί διασώστες από 95 χώρες, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότεροι. Οι άνθρωποι πάντως είναι σε απόγνωση, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί.

πηγή: creta24

xekinise-epicheirisi-tis-emak-ton-entopismo-ton-ellinon-stin-antiocheia/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button