Ελλάδα

Τέμπη: Τι είναι το φαινόμενο του «φούρνου» και της «φυσαρμόνικας» που θα προκαλούσε εκατόμβη νεκρών

Στον απόηχο του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 47 ανθρώπους στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μίλησε για το φαινόμενο του «φούρνου» και της «φυσαρμόνικας».

«Αν γινόταν η σύγκρουση μέσα στη σήραγγα, θα είχαμε την τέλεια παραμόρφωση όλων των βαγονιών. Η κινητική ενέργεια θα μετατρεπόταν σε παραμόρφωση των υλικών μέσα στα τρένα και δε θα υπήρχε η δυνατότητα εκτροχιασμού και εξοστρακισμού. Τα βαγόνια θα γίνονταν σαν φυσαρμόνικα», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως στην περίπτωση της σύγκρουσης εντός των τούνελ, οι πιθανότητες για επιζώντες θα ήταν ελάχιστες.

«Η φωτιά και οι καπνοί στη σήραγγα δε θα άφηναν κανένα περιθώριο για να επιζήσει κάποιος. Δε θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, δε θα υπήρχε δυνατότητα διαφυγής από τους επιβάτες».

Όπως σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας, οι αμαξοστοιχίες κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες, ενώ εξήρε τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων.

«Είχαμε αφίξεις των συνεργείων διάσωσης μέσα σε 20 λεπτά. Ήταν ένα πολύ καλά οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, έφτασε γρήγορα η περιφέρεια, η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ. Εξελίχθηκε, επιχειρησιακά, πάρα πολύ καλά».

«Κάποιοι αγνοούμενοι δε θα βρεθούν ποτέ»

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, σημείωσε πως λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στο σημείο, κάποιοι αγνοούμενοι ενδεχομένως να μην βρεθούν ποτέ.

«Στο αποτεφρωτήριο έχουμε 850 βαθμούς Κελσίου. Στα βαγόνια είχαμε 1.000 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα όποια υπολείμματα μπορούμε να βρούμε και σε τι κατάσταση θα είναι αυτά. Υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι από τους αγνοουμένους να μην βρεθούν ποτέ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιατροδικαστών, τα αποτελέσματα του DNA που έχει ληφθεί από συγγενείς αγνοουμένων, από σήμερα θα δώσει αποτελέσματα. «Από σήμερα και μετά θα δίνει αποτελέσματα η ταυτοποίηση των σορών».

πηγή: lifo

now/greece/tempi-ti-einai-fainomeno-toy-foyrnoy-kai-tis-fysarmonikas-poy-tha-prokaloyse-ekatombi

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button