Πρωταθλητές στον εμβολιασμό παιδιών
Υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον παιδικό πληθυσμό καταγράφει η χώρα μας για την προστασία από σοβαρές ασθένειες όπως είναι η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά. Μάλιστα, τα υψηλά ποσοστά, τα οποία σημειωτέον αγγίζουν το 99%, μαρτυρούν πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η πανδημική κόπωση και η παραπληροφόρηση δεν έβαλαν τελικά τους έλληνες γονείς σε… δεύτερες σκέψεις.
Τα θετικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που εορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.
Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει, τόσο το 2018 (έναν χρόνο πριν από την άφιξη του SARS-CoV-2) όσο και το 2021 (στην «καρδιά» δηλαδή της πανδημίας) το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών έναντι της πολιομυελίτιδας άγγιξε το 99%.
Ωστόσο κατά την ίδια περίοδο σε άλλες χώρες καταγράφηκε σταδιακή μείωση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις της Ισπανίας (όπου καταγράφεται πτώση της τάξεως του 4% – το 2018 η κάλυψη ήταν στο 96%, όμως το 2021 έπεσε στο 92%), της Σλοβενίας (μείωση 8%) και της Εσθονίας (μείωση 3%).
Επιπρόσθετα και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, αντίστοιχη είναι η εμβολιαστική κάλυψη έναντι της ιλαράς. Το 2021 το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν πρώτη δόση άγγιζε το 97%, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεύτερη δόση έλαβε σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 83%.
Καραδοκούν οι ξεχασμένες ασθένειες
Οπως άλλωστε υπενθυμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Αννα Παρδάλη, το πρόσφατο ξέσπασμα κρουσμάτων ιλαράς στη Γηραιά Ηπειρο την περίοδο 2016-1018 υπενθύμισε στους Ευρωπαίους πως οι… ξεχασμένες ασθένειες καραδοκούν.
Από τα στοιχεία του ECDC προκύπτει πως το 2018 εντοπίστηκαν 17.822 νέα περιστατικά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, εκ των οποίων τα 2.293 καταγράφτηκαν στην Ελλάδα.
Εκτοτε όμως διαπιστώνεται κάθετη μείωση. Το 2019 ακόμα 45 περιστατικά διαγνώστηκαν στη χώρα μας, το 2020 μόλις δύο, ενώ τη διετία 2021-2022 κανένα. Αντίστοιχα, το 2022 ο ευρωπαϊκός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν ξεπερνούσε τα 127.
«Η Ελλάδα αποτέλεσε μέρος της παγκόσμιας επιδημιολογικής έξαρσης, πληρώνοντας ένα μικρό τίμημα. Τα αντανακλαστικά όμως της επιστημονικής κοινότητας ήταν άμεσα, διοργανώνοντας μεταξύ άλλων εμβολιαστικές δράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες διαπιστώθηκαν κενά, όπως για παράδειγμα σε κοινότητες Ρομά. Παράλληλα όμως η ανάδυση μιας ξεχασμένης, έως τότε, ασθένειας φάνηκε να ευαισθητοποιεί σημαντικά και τον γενικό πληθυσμό» υπογραμμίζει η Αννα Παρδάλη.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την ειδικό, «η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από παιδιάτρους στη χώρα μας και όχι επαγγελματίες υγείας, όπως π.χ. είναι οι επισκέπτες υγείας, βοηθά σημαντικά στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Ετσι, οι γονείς δεν προσφεύγουν σε πηγές ενημέρωσης που δεν είναι κατάλληλες».
https://creta24.gr/protathlites-ston-emvoliasmo-paidion/