Θάνος Πλεύρης: Η πλήρης ανασύσταση του ΕΣΥ, το στοίχημα της νέας τετραετίας
«Οταν έχεις να διαχειριστείς την υγεία των πολιτών δεν μπορείς παρά να καταβάλλεις συνεχή προσπάθεια και αγώνα. Κάθε μέρα θα πρέπει να προβληματίζεσαι για το τι παραπάνω μπορείς να κάνεις υπέρ των πολιτών», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τη θητεία του τους τελευταίους 18 μήνες στο ζωτικής σημασίας υπουργείο Υγείας.
Βλέπει την καθημερινότητα στο ΕΣΥ να γίνεται συχνά δύσκολη για τους εργαζομένους αλλά και για τους πολίτες και παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. «Ο στόχος μας την επόμενη τετραετία είναι η πλήρης ενίσχυση του ΕΣΥ. Βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το 2019, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το προσωπικό το οποίο χρειαζόμαστε και άρα πρέπει να βρούμε πιο ευέλικτες λύσεις. Τα οικονομικά κίνητρα που δώσαμε είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις», αναφέρει και προαναγγέλλει και άλλα οικονομικά κίνητρα, αλλά και «το νέο μισθολόγιο που θα είναι συνολικά όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για όσους υπηρετούν στο ΕΣΥ».
Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν δύο μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο υπουργείο Υγείας. «Η ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προσωπικό γιατρό, αλλά και η εφαρμογή για πρώτη φορά μαζικών προληπτικών εξετάσεων στους πολίτες είναι δύο μεταρρυθμίσεις πάνω στις οποίες οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοσδήποτε υπουργός θα μπορούν να χτίσουν ένα πολύ καλύτερο πρόγραμμα», δηλώνει με περηφάνια.
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του στις εκλογές της 21ης Μαΐου δηλώνει βέβαιος για την αυτοδυναμία της Ν.Δ., καθώς «πιστεύω ότι θα πείσουμε τους πολίτες και ο στόχος θα επιτευχθεί» και έτοιμος να πέσει στη μάχη της Α’ Αθήνας, «το πιο ισχυρό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. σε όλη την επικράτεια».
– Παρά τις προσπάθειές σας να ενισχυθεί το ΕΣΥ και ιδίως τα νοσοκομεία, οι ελλείψεις, κατά κοινή παραδοχή, είναι μεγάλες. Πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν γίνει τελικά σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό;
Το ΕΣΥ βγήκε μετά από μια δεκαετή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση και παράλληλα μετά από μια πρωτόγνωρη πανδημία, οπότε έπρεπε να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις. Το 2019 υπηρετούσαν περίπου 100.000 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 107.000, άρα έχουμε 7.000 παραπάνω προσωπικό, που μεταφράζεται σε 15.000 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, εάν συνυπολογιστούν και οι προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων. Ηδη έχουμε εντάξει μια σειρά από κίνητρα οικονομικά για όσους μετακινούνται σε νησιά, ενώ παράλληλα αυξήσαμε τους μισθούς των γιατρών προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ. Η πραγματικότητα είναι ότι ο στόχος μας την επόμενη τετραετία είναι η πλήρης ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.
– Θεωρείτε ότι τα οικονομικά κίνητρα αρκούν για να αναστρέψουν το κύμα φυγής του προσωπικού;
Εχουμε δώσει αύξηση 10% στον μισθό, 400 ευρώ επίδομα σε γιατρούς στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους και 250 ευρώ επίδομα στους γιατρούς του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, δίνουμε 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές που μετακινούνται στα νησιά, πλέον του μισθού τους. Για τον προσωπικό γιατρό, στους γιατρούς του Δημοσίου δίνουμε 800 ευρώ επιπλέον του μισθού τους και γύρω στις 60.000 ευρώ ετησίως σε ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το προσωπικό το οποίο χρειαζόμαστε και άρα πρέπει να βρούμε πιο ευέλικτες λύσεις. Τα οικονομικά κίνητρα τα οποία δίνονται είναι σημαντικά, αλλά πρέπει να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις που συνδέονται και με τη δυνατότητα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ σε ιδιωτικό ιατρείο και με τη δυνατότητα να μπαίνουν γιατροί του ιδιωτικού τομέα με όρους μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Τα κίνητρα θα ενταθούν και ήδη επεξεργαζόμαστε το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα είναι συνολικά όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για όσους υπηρετούν στο ΕΣΥ.
– Πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ);
Οι συμπράξεις λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία συμβάλλοντας να έχουμε κλίνες ΜΕΘ και παράλληλα να γίνονται χειρουργικά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να πληρώνει ο ασθενής. Τώρα εφαρμόζονται στις συνεφημερεύσεις στην Αττική, όπου πλέον υπάρχουν ημέρες που δεν αναπτύσσονται καθόλου ράντζα ή για πολύ περιορισμένες ώρες. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, είναι σημαντικά για τον ασθενή, ενώ με αρκετά οικονομικούς όρους καταφέρνουμε να καλύψουμε πλήρως τα κενά τα οποία έχει το ΕΣΥ. Παράλληλα, γίνονται παρεμβάσεις για μόνιμες λύσεις με ενίσχυση των κλινών στο ΕΣΥ.
– Το μείζον θέμα της αύξησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και αυτό των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των ελέγχων στη συνταγογράφηση παραμένουν ως είχαν προ δεκαετίας. Ποιο είναι το δικό σας αποτύπωμα στη φαρμακευτική πολιτική;
Στο κομμάτι του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε σταδιακή πρόοδος. Εισαγάγαμε τη διαδικασία της αξιολόγησης των νέων θεραπειών και τη διαπραγμάτευση, οπότε γνωρίζουμε ποιοι είναι οι νέοι ασθενείς που χρειάζονται τα καινοτόμα φάρμακα. Μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης καταφέραμε να εξοικονομήσουμε πάνω από 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό στις εκπτώσεις που λάβαμε. Παράλληλα, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ενώ πάρα πολύ λελογισμένα προβήκαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού του φαρμάκου με τη ρήτρα συναιτιότητας προκειμένου να μπορούμε να έχουμε πιο εξορθολογισμένο προϋπολογισμό. Επίσης, δώσαμε κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία μέσω του επενδυτικού clawback. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις ήταν διαρθρωτικές και έχουν φέρει αποτελέσματα. Πλέον τα φάρμακα που δημιουργούν τη μεγάλη δαπάνη είναι και αυτά που πληρώνουν και παραπάνω clawback. Είναι βέβαιο πως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά στα επιπλέον θεραπευτικά πρωτόκολλα – σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν ποιος πρέπει να είναι ακριβώς ο προϋπολογισμός του φαρμάκου.
– Το εμβληματικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Σπύρος Δοξιάδης» σε ποια φάση βρίσκεται;
Είναι βασική μας πεποίθηση και αποτυπώνεται στην πολιτική μας ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε πόρους στην πρόληψη. Ηδη αυτή τη στιγμή υλοποιείται το επιμέρους πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Πάνω από 7.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, ενώ παράλληλα είναι έτοιμα τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε τελική φάση βρίσκονται επίσης προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Πέρα όμως από τη δευτερογενή πρόληψη που σημαίνει έγκαιρη διάγνωση, δρομολογούμε και μια σειρά από σημαντικά προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διακοπή του καπνίσματος και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και της παχυσαρκίας ενηλίκων. Το δόγμα πλέον στην υγεία είναι όχι απλώς να θεραπεύουμε τις ασθένειες, αλλά και να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς, και γι’ αυτό τον λόγο όλα τα προγράμματα θα ενταθούν.
– Η λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου, πότε θα ξεκινήσει;
Ηδη αξιοποιούμε τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ όπου δεν χρειάζεται να υλοποιούν εμβολιασμούς, ενώ έχουν συσταθεί και νέες Κινητές Ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές. Εντός του έτους θα είναι σε πλήρη λειτουργία οι ΚΟΜΥ για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Αποτελεί μια σημαντική δράση υγείας για την Περιφέρεια και τις περιοχές όπου η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι εύκολη. Μάλιστα, έχουμε ολοκληρώσει ήδη μια ανάλογη δράση σε ευπαθή πληθυσμό, αλλά όχι σε απομακρυσμένη περιοχή. Συνεργαστήκαμε με τον Δήμο Αθηναίων για να πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στις Λέσχες Φιλίας.
– Οι γιατροί συνεχίζουν να κρατούν απόσταση από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού παρά τις προσκλήσεις σας να ενταχθούν. Εχετε εξαντλήσει όλα τα κίνητρα;
Στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν ενταχθεί γύρω στις 3.500 γιατρούς, 5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ραντεβού. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει χρήση του θεσμού. Πλέον βρισκόμαστε σε ένα θετικό στάδιο όπου εργαζόμαστε σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο ενισχύουμε τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό να συνεχίσουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους δίδονται, π.χ. λαμβάνοντας συστάσεις για τον τρόπο ζωής τους και δημιουργώντας τον ιατρικό τους φάκελο. Στο δεύτερο που αφορά τους γιατρούς θέλουμε να ενταχθούν και άλλοι στο σύστημα ώστε να καλύψουμε όλο τον πληθυσμό, δηλαδή άλλα 3,5 εκατομμύρια πολίτες. Υπάρχει ακόμα μια σειρά από κίνητρα τα οποία δρομολογούνται και αφορούν αύξηση στις αμοιβές των γιατρών, αλλά και άλλες δράσεις, όπως μας έχουν υποδείξει οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Θεωρώ ότι αμέσως μετά τις εκλογές δίνοντας τα επιπλέον κίνητρα θα επιτύχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού μέσα στο 2023.
– Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας σας; Τι αξιολογείτε ως νίκη και τι ως ήττα σας;
Οταν έχεις να διαχειριστείς την υγεία των πολιτών, δεν μπορείς να μιλάς ούτε για νίκες ούτε για ήττες, παρά μόνο για συνεχή αγώνα. Κάθε μέρα θα πρέπει να προβληματίζεσαι τι παραπάνω μπορείς να κάνεις υπέρ των πολιτών. Συνεπώς, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ο αγώνας. Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι να βλέπουν μια συνεχή προσπάθεια για να βελτιώνεται η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και γενικότερα να δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες και να αμβλύνονται οι ανισότητες. Το ότι το σύστημα υγείας λειτούργησε και αντεπεξήλθε σε μια πανδημία (κορωνοϊού) ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Το ίδιο και για μένα ως υπουργός Υγείας. Πιστεύω πολύ στις δύο μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε, την ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον προσωπικό γιατρό και την εφαρμογή για πρώτη φορά μαζικών προληπτικών εξετάσεων στους πολίτες. Πάνω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοσδήποτε υπουργός θα μπορούν να χτίσουν ένα πολύ καλύτερο πρόγραμμα. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της επόμενης θητείας της κυβέρνησής μας είναι η πλήρης ανασύσταση του ΕΣΥ.
– Διανύουμε μια έντονη, φορτισμένη με πολλά γεγονότα, προεκλογική περίοδο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Θα σχηματίσει κυβέρνηση η Ν.Δ. και πώς εκτιμάτε τη δική σας θέση μέσα σε αυτή; Στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία. Προφανώς το κάθε κόμμα θα προσαρμοστεί στα αποτελέσματα των εκλογών διότι ο λαός είναι κυρίαρχος. Πιστεύουμε ότι θα πείσουμε τους πολίτες και ο στόχος θα επιτευχθεί. Το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας είναι ίσως το πιο ισχυρό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. σε όλη την επικράτεια. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνυποψήφιοι, κάτι που δείχνει ότι ο συναγωνισμός μας θα είναι σημαντικός και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά του κόμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όσοι συμμετέχουμε με σταυρό κάτι που είναι πάρα πολύ απλό, αλλά και σημαντικό. Το σημαντικό πρέπει να είναι να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται η παράταξη. Από εκεί και πέρα οι πολίτες της Α’ Αθήνας θα έχουν πολλές επιλογές σε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο.
– Ως πολιτικός και ως πολίτης πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη;
Αυτά που κατηγορείται ότι έχει κάνει ο κ. Γεωργούλης είναι βαριά κακουργήματα, καθώς γίνεται αναφορά σε πράξεις βιασμού και ξυλοδαρμού. Προφανέστατα οι πράξεις αυτές, αν ισχύουν, δεν χαρακτηρίζουν κάποιο πολιτικό κόμμα, όπως μέχρι σήμερα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για αντίστοιχες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει βαριά πολιτική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φαίνεται ότι υπήρχε γνώση, όπως ο ίδιος λέει, για φήμες και κουτσομπολιά, άρα υπήρχε γνώση τα προηγούμενα έτη και φαίνεται ότι έγινε πλημμελής έλεγχος.
https://creta24.gr/thanos-pleyris-pliris-anasystasi-esy-to-stoichima-tis-neas-tetraetias/