Υγεία

Φάρμακο για διαβητικούς κάνει θραύση σε υγιείς που… θέλουν να χάσουν βάρος!

Περιζήτητη έχει γίνει ένεση για διαβητικούς, καθώς παράλληλα αυτή βοηθάει και στη μείωση βάρους. Ως αποτέλεσμα, μολονότι πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτή χορηγείται σε άτομα τα οποία δεν έχουν διαβήτη, αλλά επιθυμούν να χάσουν βάρος. «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε από το εξωτερικό αρκετό καιρό πριν. Ειδικά σε χώρες όπως στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, το συγκεκριμένο φάρμακο κάνει θραύση. Πρόκειται για ένεση η οποία γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Η παρενέργεια που προκαλεί η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία είναι να μειώνει την όρεξη επειδή καθυστερεί τη γαστρική κένωση. Είναι μια παρενέργεια του φαρμάκου κι όχι η κύρια δράση του» σημείωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Σε μια περίοδο όπου οι ελλείψεις σε φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλες, η διπλή χρήση της συγκεκριμένης ένεσης έχει εντείνει την έλλειψή της, με αποτέλεσμα ασθενείς με διαβήτη τύπου Β να αναγκάζονται κάποιες φορές να διακόψουν ή να αλλάξουν τη θεραπεία τους. «Το τελευταίο εξάμηνο έχει ενταθεί το φαινόμενο της έλλειψης του συγκεκριμένου φαρμάκου. Κρίμα να μας λείπουν αυτά τα φάρμακα επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Έχουμε να κάνουμε με ένα υγειονομικό κι ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σε αυτήν την περίπτωση έγινε πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να ελέγξει επαρκώς ούτε τη συνταγογράφηση, ούτε τη χρήση των φαρμάκων και δυστυχώς αποζημιώνει φάρμακα τα οποία τελικά γράφονται για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους προορίζονται. Μου κάνει επίσης εντύπωση το γεγονός ότι ο πολύς κόσμος δε ρωτάει σε αυτήν την περίπτωση τι ακριβώς περιέχει αυτό το φάρμακο. Το παίρνει πάρα πολύ επιπόλαια, ενώ στην περίπτωση των εμβολίων για τον κορωνοϊό, είχε διαφορετική στάση. Αυτό δείχνει ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία είναι ανεκπαίδευτη κι ανώριμη όσον αφορά τα υγειονομικά ζητήματα» τόνισε ο κ. Σκουντάκης.

Για έναν ασφαλή κι αποτελεσματικό τρόπο απώλειας βάρους, εφόσον γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης. «Το φάρμακο αυτό το οποίο είναι καινούριο και είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τους ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη, ευθύς εξαρχής παρατηρήθηκε ότι έχει αποτελέσματα και στους ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να χάσουν βάρος. Στη χώρα μας η παχυσαρκία καίτοι νόσος, δε χαρακτηρίζεται ως νόσος. Οπότε όποιος πάρει το φάρμακο, για την παχυσαρκία, είτε θα το προμηθευτεί με κάποιο τρόπο από το εξωτερικό, είτε θα του συνταγογραφηθεί με διάγνωση διαβητικού, πράγμα το οποίο βεβαίως συνιστά παράβαση των κανόνων, διότι είναι ψευδής διάγνωση. Η χώρα μπορεί να βρεθεί πλασματικά με εκατομμύρια διαβητικούς, διότι υπάρχει όλη αυτή η στρεβλή κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες στις οποίες η παχυσαρκία είναι αναγνωρισμένο νόσημα κι εκεί είναι εμφανές πόσοι το λαμβάνουν λόγω παχυσαρκίας και πόσοι λόγω διαβήτη, με τους δεύτερους να έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση έλλειψης. «Η χρήση του για απώλεια βάρους είναι αναγνωρισμένη, απλώς στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, διότι δεν υπάρχει νόσος παχυσαρκίας, παρά το γεγονός ότι είναι μια βαρύτατη νόσος. Μεταξύ ενός χειρουργείου και της χορήγησης φαρμάκου, το φάρμακο αποτελεί σίγουρα ελαφρύτερη κι οικονομικότερη διαδικασία.»

Το ερώτημα είναι αν οι ψευδείς διαγνώσεις περιορίζονται μόνο σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, προς αποφυγήν για παράδειγμα ενός χειρουργείου ή μιλάμε και για περιπτώσεις όπου ο γιατρός υποκύπτει στην πίεση ενός ασθενή του που βλέπει την ένεση ως εύκολη λύση για να χάσει λίγα περιττά κιλά. Το βέβαιο πάντως είναι ότι κι η ιατρική συνταγή μπορεί να παρακαμφθεί, δια της διαδικτυακής οδού, με τον κ. Εξαδάκτυλο να τονίζει πως η χρήση του φαρμάκου αυτού θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και παρακολούθησης.

https://creta24.gr/farmako-diavitikoys-kanei-thraysi-se-ygieis-poy-theloyn-na-chasoyn-varos/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button