Τρόποι για να διαχειριστείτε το εργασιακό άγχος
EMAILS, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ SLACK, τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα, ο συνάδελφός σας που περνάει για μια απρογραμμάτιστη συνάντηση και οι προθεσμίες που δεν τελειώνουν.
Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείτε. Σίγουρα, κάποια ένταση στον επαγγελματικό χώρο είναι αναμενόμενη, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για μια επικείμενη παρουσίαση ή έχετε ένα δύσκολο project. Όταν όμως το εργασιακό άγχος γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία.
Το να βιώνετε εργασιακή ένταση είναι αναπόφευκτο – ακόμη και αν αγαπάτε τη δουλειά σας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το εργασιακό άγχος σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο.
Αν αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πώς αισθάνεστε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε συναισθηματικά εξαντλημένοι όταν τελειώνει η μέρα. Η μακροχρόνια έκθεση σε μη ελεγχόμενο στρες μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και την ψυχική σας υγεία.
Να έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο σας επηρεάζει το στρες
Μερικές φορές, είναι εύκολο να υποτιμάτε το πόσο σας επηρεάζει το άγχος. Αν αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πώς αισθάνεστε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε συναισθηματικά εξαντλημένοι όταν τελειώνει η μέρα. Η μακροχρόνια έκθεση σε μη ελεγχόμενο στρες μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και την ψυχική σας υγεία.
Εντοπίστε τις πηγές του στρες
Ο εντοπισμός και η καταγραφή των στρεσογόνων καταστάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σας ενοχλεί. Ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι ανεπαίσθητες πηγές έντασης, όπως η άβολη στάση, η φλυαρία από την άλλη πλευρά της αίθουσας ή μια συγκεκριμένη διαδρομή. Η τήρηση ενός ημερολογίου για την καταγραφή των ερεθισμάτων και των αντιδράσεών σας στο στρες μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να συμπεριλάβετε ανθρώπους, μέρη και γεγονότα που σας προκαλούν σωματική ή συναισθηματική αντίδραση.
Καθώς γράφετε, μπορείτε να αναρωτηθείτε:
• Πώς ένιωσα; Φοβήθηκα, θύμωσα, πληγώθηκα;
• Ποια ήταν η αντίδρασή μου; Έμεινα εκεί ή έφυγα;
• Ποιοι είναι κάποιοι τρόποι για να το επιλύσω; Πώς μπορώ να βρω λύσεις για αυτόν τον στρεσογόνο παράγοντα;
Παίρνοντας χρόνο για επαναφόρτιση
Το να έχετε έστω και λίγα λεπτά προσωπικού χρόνου κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης που προκαλείται από το χρόνιο εργασιακό στρες.
Η ακρόαση ενός podcast μεταξύ των συναντήσεων ή η παρακολούθηση ενός αστείου βίντεο στο YouTube μπορεί να σας χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο πιο χαλαροί είστε, τόσο αυξάνεται και η παραγωγικότητά σας. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε διαλείμματα από το να σκέφτεστε τη δουλειά, αλλά και τις μέρες που δεν δουλεύετε να μην κοιτάζετε το επαγγελματικό email σας και να απενεργοποιείτε τις ειδοποιήσεις σας.
Βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου σας
Ορισμένες φορές, το αίσθημα της υπερφόρτωσης από τη δουλειά έχει να κάνει με το πόσο οργανωμένοι είστε. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια λίστα προτεραιοτήτων στην αρχή της εβδομάδας, προετοιμάζοντας εργασίες και κατατάσσοντάς τες ανάλογα με τη σημασία τους.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Το να έχετε χρόνο για self care είναι απαραίτητο αν νιώθετε τακτικά καταβεβλημένοι από τη δουλειά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο, να βρίσκετε χρόνο για διασκέδαση αλλά και να διασφαλίζετε πως τρώτε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης
Εξίσου σημαντικό είναι να μάθετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης. Διαλογισμός και ασκήσεις αναπνοής αλλά και η συναίσθηση του σώματός σας είναι πρακτικές που μπορεί να σας ηρεμήσουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να επικεντρωθείτε σε εσάς και την αναπνοή σας. Μπορείτε επίσης να αφιερώνετε λίγα δευτερόλεπτα κάθε ώρα για να κοιτάξετε έξω από ένα παράθυρο, να ακούσετε ένα αγαπημένο σας τραγούδι ή να φάτε ένα νόστιμο σνακ. Θυμηθείτε να αφήνετε στην άκρη οτιδήποτε σχετίζεται με τη δουλειά όταν κάνετε αυτά τα διαλείμματα.
Μήπως το άγχος πηγάζει από την τελειομανία σας;
Αν πρέπει να κάνετε εκείνη την παρουσίαση ακριβώς όπως πρέπει ή δουλεύετε επιπλέον ώρες για να τελειοποιήσετε μια έκθεση που τελειώσατε πριν από μέρες, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε. Ενώ η τελειομανία έχει κάποια οφέλη, μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα αγχωτική και να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση. Εστιάστε καλύτερα στην προσπάθεια που καταβάλλετε σε ένα έργο και μην προσωποποιείτε την αποτυχία όταν κάνετε κάποιο λάθος.
Πότε να αναζητήσετε βοήθεια
Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια πάθηση ψυχικής υγείας για να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία. Το να αισθάνεστε καταβεβλημένοι και με έντονο στρες στην εργασία σας είναι ένας σημαντικός λόγος για να αναζητήσετε πρόσθετη βοήθεια και υποστήριξη. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε καλύτερα τις πηγές του εργασιακού σας άγχους και να βρείτε τρόπους να τις αντιμετωπίσετε. Ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για την αποσυμπίεση και τη φροντίδα του εαυτού σας, ώστε να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση.
https://www.lifo.gr/tropos-zois/living/tropoi-gia-na-diaheiristeite-ergasiako-aghos