Πολιτική

Αλλάζει το σύστημα ασφαλείας της Προέδρου της Δημοκρατίας

Νέο πλαίσιο ασφαλείας καθιερώνεται για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την εποπτεία και τον έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας να αναλαμβάνει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με την ασφάλεια της Προέδρου της Δημοκρατίας, το Ε΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Οργάνωση Υπηρεσίας Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας (ΥΠΠΔ) και την παράλληλη κατάργηση του παλαιού νομοθετικού πλαισίου του 2001.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος η ΥΠΠΔ θα εποπτεύεται, συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Με το σχέδιο διατάγματος επέρχονται συγχωνεύσεις τμημάτων της ΥΠΠΔ προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα κανόνων προσαρμοσμένων στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και απαλλαγμένο από περιττές ή επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.

Αποστολή της ΥΠΠΕΔ είναι: α) η ασφάλεια του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της οικογένειάς του που συνοικούν με αυτόν και της κατοικίας του, καθώς και των χώρων και εγκαταστάσεων της ΠτΔ, β) η προσωπική ασφάλεια όσων έχουν διατελέσει ΠτΔ μετά την 9.6.1975 και γ) η ασφάλεια των αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων ξένων κρατών που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα κατόπιν πρόσκληση του ΠτΔ.

Παράλληλα, η ΥΠΠΔ διαρθρώνεται σε τρείς βασικές υπηρεσίες, που είναι: 1) Επιτελείο, 2) Τμήμα Φρουράς και γ) Τμήμα συνοδευτικής ασφάλειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

πηγή: lifo

now/politics/allazei-systima-asfaleias-tis-proedroy-tis-dimokratias

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button