Πολιτική

Γεραπετρίτης από Δελφούς: Tο κράτος δεν αποτελεί φέουδο του κάθε υπουργού

«Το κράτος δεν αποτελεί το φέουδο του κάθε υπουργού» ξεκαθάρισε μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά τη συζήτηση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από τις 26 ως τις 29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε απολογισμό τoυ κυβερνητικού έργου και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Στο μυαλό των περισσότερων πολιτών δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι επιτελικό κράτος».

Διευκρίνισε πως επιτελικό κράτος, είναι εκείνο που συντονίζει, προγραμματίζει και παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε σήμερα ένα σαφές σύστημα διακυβέρνησης όπου υπάρχει λογοδοσία και αποτελεσματικότητα και όπου πλέον το κράτος δεν αποτελεί το φέουδο του κάθε υπουργού αλλά οι πολιτικές υλοποιούνται από κάτω προς τα επάνω και όχι το ανάποδο» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση λειτουργεί επί τη βάσει ενός ενιαίου κυβερνητικού σχεδίου, όπου υπάρχει δημοκρατική λογοδοσία και όπου έχει υπάρξει αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και γίνονται τακτικά υπουργικά συμβούλια».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «το 90% της ύλης που διαχειρίζεται το κάθε υπουργείου πλέον διεκπεραιώνεται από τους πολιτικά αποχρωματισμένους δημόσιους υπαλλήλους και όχι από τους πολιτικούς προϊσταμένους. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία εκπρόθεσμη τροπολογία».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου σημείωσε πως «αν εκλεγούμε ξανά κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί κι να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα πρέπει η αξιολόγηση να επεκταθεί και σε άλλους τομείς».

Μιλώντας για την δικαστική μεταρρύθμιση τόνισε ότι εξακολουθεί η χώρα να έχει αργούς ρυθμούς στην απόδοση δικαιοσύνης και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς μεταξύ άλλων, η αργοπορία αυτή αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Μιλώντας για την παιδεία ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι το κράτος αντιμετώπισε την παθογένεια της έλλειψης διδακτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες και σε μία τετραετία διόρισε 25 χιλιάδες εκπαιδευτικούς ενώ εξέφρασε και το παράπονο ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν «αγκαλιάστηκε» από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης αν εκλεγεί είναι να εκκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση και ειδικότερα το άρθρο 16, ώστε να λειτουργήσουν -υπό αυστηρούς όρους και εγγυήσεις- ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα.

Κλείνοντας, έδωσε μερικά νούμερα για την προσπάθεια της κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιοποίησης και τόνισε ότι την χρονιά αυτή έγιναν περισσότερες από 800 συναλλαγές μέσω της ενιαίας ψηφιακής κυβερνητικής πύλης gov.gr, ενώ αν προστεθούν και οι συναλλαγές μέσω Taxis, ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών αγγίζει τα 1,2 δισεκατομμύρια, κάτι που μεταφράζεται σε 130 λιγότερες ώρες σε ουρές ετησίως.

https://www.lifo.gr/now/politics/gerapetritis-apo-delfoys-kratos-den-apotelei-feoydo-toy-kathe-ypoyrgoy

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button