Πολιτική

Η κάλπη δικαίωσε την στρατηγική Ανδρουλάκη

Ελάχιστοι κατάλαβαν τι ακριβώς έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο.

Ακολούθησε το δύσκολο δρόμο που τελικά ήταν μονόδρομος αλλά όχι αδιέξοδος. Ακολούθησε τη διαδρομή της αυτόνομης πορείας. Δεν «έκλεισε το μάτι» στον Μητσοτάκη, δεν άφησε ούτε «χαραμάδα» συγκυβέρνησης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πρωθυπουργό.

Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον πίεζε, τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις έπεφταν (χαμηλότερα από την πραγματική εικόνα που είχε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία) εκείνος όμως δεν έκανε στιγμή πίσω. Συνέχισε την πόλωση με τη Νέα Δημοκρατία ενώ ασκούσε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα.

«Μα τι κάνει ο Ανδρουλάκης;» αναρωτήθηκαν πολλοί. «Δεν βλέπει πως τα ποσοστά πέφτουν και το κόμμα θα συρρικνωθεί; Πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του» συμπλήρωναν εμφατικά όλοι εκείνοι που αδυνατούσαν να κατανοήσουν τη στρατηγική του.

Αυτή όμως ήταν τόσο καθαρή, όσο και το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Κυριακής. 11,5% πραγματικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που είπαν «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας».

Η πρώτη νίκη είχε έρθει. Αυτό το 11,5% είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του 2019 αλλά το κυριότερο είναι πως προήλθε από ψηφοφόρους οι οποίοι δεν έριξαν στην κάλπη ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας σε συγκυβέρνηση και συνεργασίες.

Ο Ανδρουλάκης γνώριζε πως η βάση που δημιούργησε την Κυριακή δεν θα τεθεί σε κίνδυνο στις επόμενες εκλογές, αφού είχε φροντίσει να διώξει… έγκαιρα όλους εκείνους που ήταν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες πολλούς μήνες πριν τις κάλπες «θα είναι τέτοια η πόλωση με τον Μητσοτάκη, που όσοι αμφιταλαντεύονται θα φύγουν πριν την πρώτη Κυριακή».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άκουσε όσους τον συμβούλευαν να αφήσει ανοιχτό το σενάριο συνεργασίας με τον Μητσοτάκη, γιατί εξ αρχής ο μεγάλος του στόχος ήταν να καταστήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ μεγάλο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και όχι «ουρά» της.

Το πλάνο σε πρώτο χρόνο λειτούργησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μεγάλος χαμένος των εκλογών μπαίνει σε δύσβατα μονοπάτια, οι ψηφοφόροι του που προέρχονται κυρίως από τον μεσαίο χώρο, κάνουν -όχι άδικα- το ΠΑΣΟΚ να ελπίζει σε ενδεχόμενο «επαναπατρισμό» τους και τα χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη περισσεύουν.

Όπως αρέσκεται να λέει ο πρόεδρος Ανδρουλάκης «το ΠΑΣΟΚ, έχει βαριά φανέλα», μένει τώρα να το δείξει στο «γήπεδο» των εκλογών. Η αρχή πάντως έγινε.

https://creta24.gr/kalpi-dikaiose-tin-stratigiki-androylaki/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button