Πολιτική

Το ποσοστό 12,79% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές της Κυριακής δεν συνιστά «απόλυτη ήττα». Σε σχέση με την προηγούμενη ευρωεκλογική αναμέτρηση, σε απόλυτους αριθμούς, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 71.673 χιλιάδες ψηφοφόρους, μία έδρα ακόμα (εκλέγει από δύο, τρεις ευρωβουλευτές), ενώ αύξησε και το ποσοστό του: Από 7,72% σε 12,79%.

Ενδεικτικά, η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2024 πήρε 747.535 λιγότερες ψήφους σε σχέση με την ευρωκάλπη του 2019, ενώ ΣΥΡΙΖΑ έχασε 750.462 ψήφους.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ήδη έτοιμοι και είχαν αποφασίσει να κάνουν την κίνησή τους και να αμφισβητήσουν την ηγεσία του κόμματος, εκ των προτέρων και εφόσον οι συνθήκες το επέτρεπαν. Πράγματι, η πρώτη κίνηση ήρθε το πρωί της Τετάρτης – ούτε τρεις ημέρες μετά τις εκλογές – από τον βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

«Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων», αναφέρει σε επιστολή του προς τα όργανα του κόμματος ο κ. Κωνσταντινόπουλος και συμπληρώνει πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται «restart».

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε κινηθεί για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά δεν θεωρείται ότι θα είναι εύκολα ένας από τους επίδοξους διαδόχους του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, δεν είναι ακόμα απολύτως διασαφηνισμένο το εάν ο κ. Κωνσταντινόπουλος λειτουργεί σε συνεννόηση με άλλα στελέχη του Κινήματος – όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, με τον οποίο είχαν έρθει πολιτικά κοντά το τελευταίο διάστημα.

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Κωνσταντινόπουλου, σχεδόν σαν να περίμεναν την κίνηση αυτή, βγήκαν μπροστά δύο ακόμα στελέχη: Ο ιδιαίτερα δημοφιλής τελευταία στο ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος και ο πρώτος ευρωβουλευτής σε σταυρούς, Νίκος Παπανδρέου. Και οι δύο ουσιαστικά, ζήτησαν το ίδιο πράγμα: Την επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος, προκειμένου να εκλεγεί άμεσα νέα ηγεσία.

Ο Νίκος Παπανδρέου εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στις Ευρωεκλογές του 2024, κερδίζοντας την προτίμηση 123.294 ψηφοφόρων του κινήματος. Πάντα εκφράζει το παπανδρεϊκό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το εάν – αυτή τη φορά – θέλει ο ίδιος να κινηθεί για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, μετά τον μεγάλο του αδερφό και πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένος και από την απόφαση του προέδρου του κόμματος, να ορίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη – δεύτερο σε ψήφους και όχι τον ίδιο που πρώτευσε. 

Το αν υπήρχε ή όχι εκ των προτέρων συνεννόηση των τριών, δεν το ομολογεί κανείς, αλλά μια απλή χρονολογική ιεράρχηση των γεγονότων των τελευταίων ωρών, ουσιαστικά το αποδεικνύει.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ

Ακόμα ένα πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ που δεν έχει κρύψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και θεωρείται πως θέλει να εκφράσει το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, είναι ο γραμματέας του κόμματος επί Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Το ερώτημα είναι τώρα το πώς θα συνεχιστούν οι εσωτερικές διεργασίες στο κόμμα και εάν το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος θα διεκδικήσει την προεδρία μέσω δύο υποψηφίων (Νίκου Παπανδρέου και Μανώλη Χριστοδουλάκη) ή αν θα καταλήξουν σε έναν.

Ο Χάρης Δούκας και οι κινήσεις του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ακόμα ένα ερώτημα προς απάντηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αφορά στις επόμενες κινήσεις του Χάρη Δούκα. Ο δήμαρχος της Αθήνας είναι πρόσφατα εκλεγμένος από μεγάλο εκλογικό σώμα, ενώ αποτέλεσε και προσωπική επιλογή – τότε – του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη – με τον οποίο όμως οι κάποτε άριστες σχέσεις, έχουν πλέον διαρραγεί.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί – ακόμα και εντός ΠΑΣΟΚ – είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Χάρης Δούκας, αν και ήταν εκλεγμένος με την παράταξη του Νίκου Μήλη, συνασπίστηκε με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και πριμοδότησαν δικούς τους υποψηφίους, καταφέρνοντας να πάρουν σχεδόν τις μισές έδρες από τους συντρόφους τους, δημιουργώντας ατύπως τη δική τους ομάδα μέσα στην παράταξη του Νίκου Μήλη «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών».

Από πολλούς στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πλέον ότι ο Χάρης Δούκας θα θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος όποτε και τεθεί θέμα εκλογής νέου προέδρου.

Μεγάλο ερώτημα το πότε θα γίνει το συνέδριο

Πολύ μεγάλο ερώτημα παραμένει αυτή τη στιγμή και το πότε θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο για το 2025. Μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ απαντά μέσω κύκλων πως δεν τίθεται θέμα εσωστρέφειας και λίγοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πειστεί εύκολα να επιταχύνει το συνέδριο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δύσκολα θα σηκώσει το γάντι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές και θα απαντήσει «ναι, πάμε τώρα για επιβεβαίωση στη βάση», διότι γνωρίζει ότι οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν τον ευνοούν.

Πιο πιθανό θεωρείται το να προσπαθήσει να διατηρήσει την ηγεσία του κόμματος μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές – ελπίζοντας πως θα είναι πρόωρες και όχι στην ώρα τους, δηλαδή το 2027 – ώστε να έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή του σε βουλευτική θέση.

Το πώς θα κινηθούν τα στελέχη της πρώην ομάδας Ανδρουλάκη που πλέον έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις παραμένει άγνωστο. Το αν τα στελέχη αυτά θα κινηθούν άμεσα ώστε να πειθαναγκάσουν τον λαβωμένο πρόεδρο να προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριο μέσα στο 2024, είναι και αυτό ένα από τα ζητούμενα των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ.

https://www.lifo.gr/now/politics/pasok-ntomino-enantion-androylaki-meta-tis-epistoles-konstantinopoyloy-nikoy

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button