Τουρισμός

Αλβανία | Οχι πια ήλιος και θάλασσα – Στροφή στον οικοτουρισμό

Στροφή στον «ποιοτικό τουρισμό» κάνει η Αλβανία, καθώς το σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας δεν θα βασίζεται στις «μαζικές ροές τουριστών» αλλά στον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμό.

Η Αλβανία, ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης, αναμένεται να “επικεντρωθεί στον εναλλακτικό και όχι στον μαζικό τουρισμό“, με την ελπίδα να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της.

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, το βαλκανικό κράτος παρουσιάζει θεαματική αύξηση τουριστών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πέρυσι, προσέλκυσε 7,5 εκατ. επισκέπτες, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του πληθυσμού της και καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 6,4 εκατ. τουριστών που σημειώθηκε το 2019.

Η υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Mirela Kumbaro, εξήγησε στην Guardian, πως το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας δεν στοχεύει στην “εκτόξευση των αφίξεων”. Αντιθέτως, φαίνεται να κινείται με γνώμονα τον “ποιοτικό τουρισμό“.

Εγκαταλείποντας το παραδοσιακό μοντέλο του “ήλιου και της θάλασσας” που προσφέρουν οι γείτονές της, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, η Αλβανία θέλει να επαναπροσδιοριστεί ως ένας “ποιοτικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών”, απευθυνόμενη σε νέες αγορές.

Αλβανία | Πώς κατάφερε να «λάμψει» στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα

“Κάναμε κάποια λάθη τη δεκαετία του 1990″, δήλωσε στον Guardian η κ. Kumbaro, αναφερόμενη στην ταραχώδη μετάβαση από τη σταλινική δικτατορία στη δημοκρατία.

“Δεν μπορείς να μάθεις χωρίς να κάνεις λάθη, είναι μέρος της διαδικασίας”, είπε, υποδεικνύοντας τα “άσχημα ξενοδοχεία και κτίρια” που ανεγέρθηκαν κατά την ταχύτατη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών κατά μήκος της αλβανικής Ριβιέρας, όπως το Σαράντε, μία παραθαλάσσια πόλη απέναντι από την Κέρκυρα.

“Μπορεί να είμαι περήφανη που έχουμε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν ζητώ περισσότερα. Ζητώ ποιότητα, να μένουν οι άνθρωποι περισσότερο από τις τρεις με τέσσερις διανυκτερεύσεις που είναι ο μέσος όρος και να έρχονται όλο το χρόνο. Οι παραλίες δεν είναι μοναδικές. Αυτό που είναι μοναδικό είναι η παρθένα, η ανέγγιχτη, η ανεξερεύνητη Αλβανία”, συμπλήρωσε.

Έτσι, ότι δεν θα προωθηθούν πακέτα διακοπών στη θάλασσα, αλλά ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός, εστιάζοντας στο “εντυπωσιακά ποικιλόμορφο τοπίο της Αλβανίας με τα βουνά, τα δάση και τις ακτές”.

“Αυτό που θέλουμε είναι τουρισμό που να είναι φιλικός στο περιβάλλον, υπεύθυνος και βιώσιμος. Δεν θέλουμε τουρισμό που να συγκεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά τουρισμό που να εστιάζει στην πολιτιστική κληρονομιά, την γαστρονομία, την ορειβασία, το rafting, τη φύση. Υπάρχουν τόσο πολλές μικρές φάρμες, όπου ο κόσμος μπορεί να πάει και να τα απολαύσει όλα αυτά”, πρόσθεσε η υπουργός Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι εντός του Φεβρουαρίου, η προσοχή στράφηκε στον 273 χιλιομέτρων ποταμό Vjosa, που συχνά περιγράφεται ως ο “τελευταίος άγριος ποταμός της Ευρώπης”, μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να μετατρέψει τη λεκάνη απορροής και τους παραποτάμους του σε νέο εθνικό πάρκο – το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη.

Πηγή: news247.gr

Αλβανία | Οχι πια ήλιος και θάλασσα – Στροφή στον οικοτουρισμό

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button