Απόψεις

Με ηρωισμούς και δανεικούς γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η Παιδοψυχιατρική

του Σωτήρη Μεταξά

Η λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής μοιάζει με κλεψύδρα που συνεχώς αδειάζει.

Το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στην κλινική θα είναι ένα βαρύ πλήγμα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και μία βαθιά πληγή συνολικά για το τοπικό ΕΣΥ.

Στον απόηχο της άκαρπης διαδικτυακής σύσκεψης με τον υφυπουργό υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο, η αναστολή λειτουργίας της κλινικής δύσκολα θα ανατραπεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του ΠΑΓΝΗ καλούνται να δώσουν απαντήσεις για την εγκατάλειψη της κλινικής που τα τελευταία 2 χρόνια λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού και με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία για να καλυφθεί το εφημεριακό πρόγραμμα.

Όμως, μία κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει με δανεικούς γιατρούς, δεν μπορεί να λειτουργήσει με ηρωισμούς και τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που έχουν απομείνει να την υπηρετούν, δεν μπορεί να λειτουργήσει με υποσχέσεις που στην πράξη αποδείχτηκαν αίολες.

Σχεδόν “μοιραία” θα κλείσει.

Από το Σεπτέμβριο του 2022, δηλαδή για 1,5 χρόνο τώρα, έχει μείνει με 2 μόνο γιατρούς οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες.

Υποτίθεται ότι η παραίτηση του ενός εκ των δύο παιδοψυχιάτρων, του κ. Σαμιωτάκη, θα λειτουργούσε και ως “καμπανάκι” στο Υπουργείο, στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού.

Και όμως, προκήρυξη θέσης παιδοψυχιάτρου δεν προβλέπεται για το 2024 με αποτέλεσμα η κλινική να παραμένει “γυμνή”.

Ακόμη και στο ενδεχόμενο προκήρυξης της θέσης στις αρχές του 2025 (στο καλό σενάριο), δεν αναμένεται να καλυφθεί η θέση πριν το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα οικογένειες με παιδιά που εξυπηρετούνται από την Παιδοψυχιατρική παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις καθώς πρόκειται για τη μοναδική δημόσια δομή που καλύπτει τις ανάγκες όλης της Κρήτης και σε πολλές περιπτώσεις των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η κλινική οδεύει ολοταχώς σε λουκέτο.

https://creta24.gr/me-iroismous-kai-daneikous-giatrous-den-borei-na-leitourgisei-i-paidopsychiatriki/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button