Xania

Διεθνής προβολή της κρητικής διατροφής σε επιστημονικό συνέδριο στην Κρήτη (φωτο)

Η Κρητική διατροφή και η Κρήτη προβάλλονται διεθνώς μέσω κορυφαίου πενθήμερου επιστημονικού συνεδρίου όπου καταξιωμένοι επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου και της Ελλάδας, παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τα οφέλη της κρητικής διατροφής και του τρόπου ζωής στην υγεία. Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή», που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας Υγείας και Ευεξίας και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, στο Ρέθυμνο.

Το επιτυχημένο συνέδριο με τις πολλές συμμετοχές και το μεγάλο ενδιαφέρον, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η έναρξη του συνεδρίου συνοδεύτηκε με την βράβευση της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την έμπρακτη στήριξη, ανάδειξη και προβολή της Κρητικής διατροφής, των Κρητικών προϊόντων.

Στην συνέχεια βραβεύτηκε η καθηγήτρια της Ιατρικής, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, ενώ την επομένη ημέρα σε άλλη εκδήλωση – μοναστηριακό δείπνο στο Αρκάδι βραβεύτηκε ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής – ερευνητής Αντώνης Καφάτος που επί πολλά χρόνια επιστημονικά για λόγους υγείας προωθεί την Κρητική διατροφή – δίαιτα. Οι βραβεύσεις έγιναν από τον Διευθυντή Λειτουργίας της Grecotel Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη και τον Καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Δρ. Στέφανο Κάλη.

“Το όλο θέμα ήταν όνειρο ετών που έγινε πλέον πραγματικότητα” ανέφερε ο κ Καλαϊτζιδάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης των βραβεύσεων του κ. Αρναουτάκη και της κας Τριχοπούλου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Caramel.Ο κ. Καλαϊτζιδακης ευχαρίστησε δημόσια τον Περιφερειάρχη για την στήριξη της υλοποίησης του επι-στημονικού συνεδρίου στο Ρέθυμνο.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συνέδρους και συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή για την επιτυχή υλοποίηση του επιστη-μονικού συνεδρίου για ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Κρήτη.
“Οφείλουμε όλοι να επενδύουμε στην κρητική διατροφή” τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: “Ο πρώτος στόχος είναι η ανάδειξη της κρητικής διατροφής και μέσα από αυτή να κάνουμε την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Είναι ιδιαίτερη τιμή να υπάρχουν τόσοι εκλεκτοί καθηγητές από Πανεπιστήμια διεθνούς εμβέλειας. Θα υποστηρίζουμε κάθε χρόνο αυτό το συνέδριο στην Κρήτη”. Από την πλευρά της η κα Τριχοπουλου δήλωσε συγκινημένη για την αναγνώριση του έργου της, προσθέτοντας, ότι: «σε αυτό τον δύσκολο δρόμο πορευτήκαμε πολύ συχνά μαζί, όλα αυτά τα τελευταία 40-50 χρόνια».

Παρόντες επίσης στην εκδήλωση των βραβεύσεων, ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Χρήστος Λιονής, ο οποίος εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η επίσκεψη στην αρχαία ελιά Βουβών

Επίσκεψη στην Αρχαία Ελιά και στο Μουσείο Ελιάς Βουβών πραγματοποίησαν σήμερα καθηγητές κι επιστήμονες από διεθνή και ξένα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο. Τους συνέδρους υποδέχτηκε και ξενάγησε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ενώ παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης. Μετά το τέλος της ξενάγησης προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα από τον Δήμο Πλατανιά

Βιωματικό ταξίδι στις Κρητικές γεύσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου 25 καταξιωμένοι επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου , θα παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τα οφέλη της κρητικής διατροφής στην υγεία, ενώ παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια “γεύση” από τα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή της Κρήτης και να διερευνήσουν από κοινού με τους φορείς και τους παραγωγούς τις προοπτικές που ανοίγονται διεθνώς, για τα τοπικά προϊόντα.

Μέσω του συνεδρίου, όπως αναφέρθηκε προσφέρεται βιωματική εμπειρία στους συμ-μετέχοντες, μέσα από ένα μοναδικό “πάντρεμα” επιστήμης και βιωματικών δράσεων, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγωγών. Έτσι πέρα από τις ανακοινώσεις και τα επιστημονικά συμπεράσματα για την καλή υγεία, γίνονται θεματικές εκδηλώσεις για τα κυρία κρητικά προϊόντα, ενώ για την προώθηση τους μετέχουν αγρότες, εξαγωγείς, αλλά και επιχειρηματίες-έμποροι από ξένες χώρες και κυρία από την Αμερική. Επίσης στο χώρο του ξενοδοχείου γίνονται γεύματα κρητικής γαστρονομίας και προβολής Κρητικών προϊόντων, όπως και γευσιγνωσίας.

Μάλιστα οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν δεδομένα για την Κρήτη από το παρελθόν μέχρι σήμερα, δίδοντας έμφαση στο εμπόριο ελαιολάδου ενώ θα παρουσια-στούν και μελέτες μεταξύ των οποίων και η μελέτη των επτά χωρών για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή των παλαιότερων γενεών που έχουν αναδείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, θεματικές του συνεδρίου θα εστιάσουν και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ θα αναδειχθούν και τα οφέλη της ελιάς , του ελαιολάδου με έμφαση στις φαινόλες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook

πηγή: flashnews

post/577635/diethnis-provoli-tis-kritikis-diatrofis-se-epistimoniko-synedrio-stin-kriti-foto/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button