Xania

Χανιά: Παρένθετη μητέρα αποκαλύπτει την εμπειρία της με το κύκλωμα – «Η αμοιβή μου ήταν 18.000 ευρώ»

Μία γυναίκα από τη Γεωργία που ήρθε στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με την κλινική γονιμότητας στα Χανιά και έγινε παρένθετη μητέρα, μίλησε για την εμπειρία της και το μωρό που κυοφόρησε για λογαριασμό άλλου ζευγαριού το 2021, που είχε ανάγκη από χρήματα…

Η συγκεκριμένη γυναίκα ήρθε σε επαφή με το κύκλωμα μέσω internet. Έμεινε συνολικά 11 μήνες στην Κρήτη και φιλοξενήθηκε σε τρία διαφορετικά σπίτια από τα συνολικά 14 που διαθέτει η κλινική.

«Εκείνη την περίοδο ήμουν 34 χρόνων, ενώ οι νεότερες κοπέλες που γνώρισα μέσω της κλινικής (παρένθετες και δότριες ωαρίων) ήταν 24 με 25 χρόνων. Η αμοιβή που θα λάμβανα θα ήταν 18.000€ για όλο το χρονικό διάστημα παραμονής μου, ποσό από το οποίο κάθε μήνα θα έπαιρνα 200€ για τα προσωπικά μου έξοδα και το φαγητό μου. Συνολικά, στο τέλος θα έπαιρνα τα υπόλοιπα 15.000€» περιέγραψε η ίδια στο FlashNews.

«Αν είχαμε ανάγκη από περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής μας, μας έδιναν το ποσό που ζητούσαμε το οποίο και αφαιρούσαν από την πληρωμή που θα λαμβάναμε το τέλος».

«Δεν ήταν όλες έτοιμες ψυχολογικά για αυτή την εμπειρία»

«Πριν καν ξεκινήσει η κύησή μου είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά, ότι το παιδί αυτό δεν θα είναι δικό μου. Υπενθύμιζα στον εαυτό μου ότι θα βοηθήσω άλλους ανθρώπους να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες τις παρένθετες μητέρες. Πολλές από τις κοπέλες με τις οποίες συγκατοικούσα, δεν ήταν έτοιμες ψυχολογικά γι’ αυτήν την εμπειρία, ενώ αρκετές από αυτές αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Γενικότερα, οι συνθήκες συμβίωσης δεν ήταν ευχάριστες, καθώς η φορτισμένη ατμόσφαιρα δημιουργούσε εντάσεις μεταξύ μας, […] Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και αιτία να αλλάξω σπίτι» εξηγεί η γυναίκα.

Το «καταραμένο σπίτι»

«Στο σπίτι όπου έμεινα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνολικά ήμασταν πέντε παρένθετες μητέρες κάτω από μία στέγη και, παρ’ όλο που ο χώρος ήταν μεγάλος, δεν μπορούσαμε να κινηθούμε άνετα[…] Μεταξύ μας οι κοπέλες, λέγαμε το σπίτι “καταραμένο” καθώς στην είσοδό του είχε ένα κρεμασμένο χέρι (το ρόπτρο) και μας είχε φανεί περίεργο».

Η παρένθετη μητέρα θυμάται ότι όλες οι γυναίκες που συνεργάζονταν με το κύκλωμα είχαν μεγάλο έλεγχο, ειδικά όταν έβγαιναν από το σπίτι. Αυτό δεν απαγορευόταν μεν, αλλά…

«Η γυναίκα από τη Γεωργία που με έστειλε εδώ μας ασκούσε υπερβολικό έλεγχο. Κάθε φορά που κάποια από εμάς επιχειρούσε να φύγει για βόλτα το βράδυ, η Γεωργιανή το μάθαινε. Μας προειδοποιούσε ότι έπρεπε να είμαστε σπίτι πριν τις 10, αλλιώς έλεγε ότι θα είχαμε πρόβλημα. Αν κάποια κοπέλα έμενε έξω μέχρι αργά, την έπαιρνε τηλέφωνο, της έκανε επίπληξη και την απειλούσε ότι θα τη στείλει σπίτι της».
«Είχα πάντα την αίσθηση ότι κάποιος με παρακολουθούσε. Η αίσθηση έλλειψης ελευθερίας ήταν έντονη» καταλήγει η γυναίκα.

«Πολλές κοπέλες δεν είχαν ιδέα για την τύχη των παιδιών που κυοφορούσαν»

«Όσον αφορά τους γονείς των οποίων το παιδί κυοφόρησα, δεν είχαμε μεγάλη επαφή. Ήξερα μόνο τα ονόματά τους και γνώρισα ότι ήταν από το εξωτερικό, όχι Έλληνες. Όταν γέννησα, έστειλαν κάποια δώρα και με ευχαρίστησαν. Ωστόσο, πάρα πολλές κοπέλες δεν είχαν ιδέα για την τύχη που θα είχαν τα παιδιά που κυοφόρησαν, καθώς δεν γνώριζαν σε ποιους θα καταλήξουν».

Περιγράφοντας τη διαδικασία, λέει ότι η ίδια θεωρούσε πως ήταν όλα νόμιμα. «Μόνο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και ενημερώθηκα για τις εξελίξεις συνειδητοποίησα ότι η κλινική κατηγορείται για παράνομες διαδικασίες».

Σε ερώτηση για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να μείνει έγκυος, η ίδια περιέγραψε: «Υποβαλλόμασταν συχνά σε διαδικασία εμβρυομεταφοράς για να μείνουμε έγκυες, συνήθως 3-4 φορές η κάθε παρένθετη, ωστόσο γνώρισα μία κοπέλα που χρειάστηκε να περάσει τη διαδικασία 10 φορές για να κυοφορήσει» ενώ για τη λήψη ωαρίων, είπε ότι «εγώ δεν υποβλήθηκα σε διαδικασία λήψης ωαρίων. Γνωρίζω περιπτώσεις δύο γυναικών, η μία εκ των οποίων υποβλήθηκε δύο φορές στην εν λόγω διαδικασία και η άλλη τέσσερις»

https://creta24.gr/chania-parentheti-mitera-apokalyptei-tin-empeiria-tis-to-kykloma-i-amoivi-moy-18-000-eyro/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button