Ελλάδα

Εποχική γρίπη, κορωνοϊός και RSV στέλνουν μικρά παιδιά στα νοσοκομεία

Στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω μείγματος της εποχικής γρίπης, που άρχισε φέτος πολύ νωρίτερα, και του αναπνευστικού ιού, RSV σπεύδει καθημερινά μεγάλος αριθμός παιδιών. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, τα κύρια συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός και ο βήχας. Οι εν λόγω ασθένειες επέστρεψαν καθώς τα παιδιά έβγαλαν τις μάσκες την ίδια ώρα που «σαρώνει» η γρίπη Α.

«O RSV συχνά προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών και, κυρίως σε βρέφη, κάτω των έξι μηνών. Ανέκαθεν έμπαιναν παιδιά στα νοσοκομεία με λοίμωξη από το συγκυτιακό ιό. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά, η συνύπαρξη με τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τις άλλες εποχικές ιώσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πίεση, τους χειμερινούς μήνες», τόνισε η παιδίατρος και λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα. 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρόλο που τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Ωστόσο, στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Επίσης, μπορεί τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV να αλληλεπικαλύπτονται τα οποία σε κάθε περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία να κάνουν το αντιγριπκό εμβόλιο ενώ αυτά που είναι από πέντε ετών καλό θα είναι να κάνουν και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

πηγή: lifo

now/greece/epohiki-gripi-koronoios-kai-rsv-stelnoyn-mikra-paidia-sta-nosokomeia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button