Lifestyle

Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Και κάπως έτσι, με την κλιματική αλλαγή, την αφρικανική σκόνη, την υγρασία, την άπνοια και τις ψηλές θερμοκρασίες, βρεθήκαμε να μιλάμε για αντηλιακή προστασία αρχές Απριλίου, αφού όλα γύρω μας παραπέμπουν σε ένα καλοκαίρι διαρκείας. Και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών ότι το 2024 θα είναι ακόμα πιο θερμή χρονιά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2023 ως του πιο ζεστού έως τώρα έτους, δεν θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για το έγκαυμα και τον δερματικό καρκίνο αλλά και για τις φωτοαλλεργίες και τις μελαγχρωματικές βλάβες, πιάνοντας το νήμα από την άκρη του, δηλαδή από τον απλό, καθημερινό και απολύτως υπαρκτό κίνδυνο για αφυδάτωση.

Αυτή την άνοιξη, λοιπόν, αυξάνουμε καταρχάς την ενυδάτωση του οργανισμού, γιατί το ζητούν οι περιστάσεις, και ταυτόχρονα επιλέγουμε στα καλλυντικά ημερήσιας φροντίδας προϊόντα με αντιοξειδωτική προστασία, καθώς οι ειδικοί στα θέματα της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν ότι το φαινόμενο αυξάνει τη φωτοχημική ρύπανση.

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι μια ιεροτελεστία ομορφιάς την οποία κρατάμε και δεν παραβιάζουμε ποτέ, ακόμα και όταν είμαστε πολύ νυσταγμένες, κουρασμένες ή βιαζόμαστε. Ενυδάτωση και φροντίδα με προϊόντα εικοσιτετράωρης δράσης που δεν δημιουργούν ερεθισμούς και σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα, ισχυρά ενυδατικά στοιχεία που συγκρατούν το νερό στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και υψηλή τεχνολογία ώστε να αντέχουν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος. Φίλτρα αντηλιακά χρειαζόμαστε τόσο στην πόλη όσο και στην εξοχή, όπως και αντιοξειδωτικά συστατικά που επιδιορθώνουν, ειδικά μέσα από τις κρέμες νύχτας, αυτές τις μικρές απανωτές φθορές που προκαλεί το κοκτέιλ της UV ακτινοβολίας και της ρύπανσης.

Το τεχνητά αποκτηθέν ηλιοκαμένο χρώμα δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι του δυνατού και επιθετικού ήλιου. Οπότε, μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει από τις Μπαχάμες, αλλά ο υψηλός δείκτης προστασίας είναι και πάλι απαραίτητος. 

Το τεχνητά αποκτηθέν ηλιοκαμένο χρώμα δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι του δυνατού και επιθετικού ήλιου. Οπότε, μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει από τις Μπαχάμες, αλλά ο υψηλός δείκτης προστασίας είναι και πάλι απαραίτητος. Δεν ξεχνάμε το πρόσωπο, δεν ξεχνάμε το σώμα, χρησιμοποιούμε προϊόντα που δίνουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα μετά το ντους κι έχουμε πάντα στην τσάντα μας ένα σπρέι με ιαματικό δροσιστικό νερό για την επιδερμίδα. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το μακιγιάζ όταν κάνει πολλή ζέστη και όταν η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Μια κρέμα ημέρας με δείκτη προστασίας και ελαφρύ χρώμα είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα άψογο look. Έχουν κυκλοφορήσει και κρέμες σώματος με χρώμα και/ή ιριδίζουσα πέρλα. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε τεχνητή όψη μαυρισμένης επιδερμίδας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε self tanning καλλυντικά αυτή την εποχή πριν βγούμε στη θάλασσα. Το μόνο που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν χρησιμοποιούμε τέτοια προϊόντα είναι ότι πρέπει να τα αφήνουμε να απορροφηθούν πριν ντυθούμε.

Το τεχνητά αποκτηθέν ηλιοκαμένο χρώμα δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι του δυνατού και επιθετικού ήλιου. Οπότε, μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει από τις Μπαχάμες, αλλά ο υψηλός δείκτης προστασίας είναι και πάλι απαραίτητος. 

Τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα, ειδικά στο λευκό δέρμα και στο δέρμα των βρεφών και των νηπίων που δεν διαθέτουν ώριμα μελανοκύτταρα, είναι πολύ επικίνδυνα για μεταγενέστερη εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Όσο πιο συχνά συμβαίνουν στη νηπιακή, στην παιδική και στην εφηβική ηλικία τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή – όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα τόσο πιο ευάλωτο είναι. Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος από τα 40 και μετά. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται τουλάχιστον 2.000 περιστατικά δερματικού καρκίνου, εκ των οποίων τα 200 έως 400 αφορούν επιθετικό μελάνωμα.

Στους δερματικούς καρκίνους ανήκουν και οι καρκίνοι που έχουν πιο ήπια έκβαση, όπως αυτοί που αφορούν τους πληθυσμούς της περιφέρειας, αγρότες και ψαράδες που είναι μόνιμα εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε κι ένα άλλο μεγάλο βάσανο, τις φωτοαλλεργίες, που σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, την άμμο και άλλους παράγοντες με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή ειδικά στην παραλία καθιστούν απαραίτητα τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και την αποφυγή χρήσης αρωμάτων και μακιγιάζ στην παραλία.

 

https://www.lifo.gr/tropos-zois/health-fitness/symboyles-gia-yperohi-epidermida-kato-apo-ton-kayto-ilio

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button